Το «χτύπημα» στα ραβασάκια του ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέσα στην ημέρα, εκτός… απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή, σταδιακά, των ειδοποιητηρίων σε εκατομμύρια ασφαλισμένους – ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με τις εισφορές για όλους, να έχουν υπολογιστεί επί του εισοδήματος του 2015.

Ταυτόχρονα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι… κλειστές.

Ο υπολογισμός των νέων φουσκωμένων εισφορών έγινε επί πλασματικού εισοδήματος, καθώς λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα του 2015 που δεν αντιστοιχούν πλέον, στα πραγματικά.

Πρέπει να τονιστεί ότι το χτύπημα για τους ασφαλισμένους είναι μεγάλο, καθώς τα ειδοποιητήρια αφορούν τις εισφορές δύο μηνών. Συγκεκριμένα αφορούν τις εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου που πρέπει να πληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η υποχρέωση της ασφάλισης και άρα η υποχρέωση πληρωμής εισφορών με το νέο καθεστώς για το 2017 γεννάται εφόσον υπάρχει ενεργό μπλοκάκι ή ενεργή επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2017 και μετά.

Πιθανότατα χωρίς την υποχρέωση καταβολής εισφορών θα βρεθούν και όσοι ενεργοποίησαν την δραστηριότητά τους και το μπλοκάκι τους εντός του 2016, καθώς για το 2015 δεν εμφανίζονται στη διασταύρωση στοιχείων με του TAXIS.

Νέο χτύπημα για επαγγελματίες με έως δυο εργαζόμενους

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έναν ή δύο εργοδότες. Εκτός από τους εργοδότες που δεν δέχονται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να κόβουν τα δελτία παροχής υπηρεσιών χωρίς να γράφουν ότι υπάγονται στη διάταξη του νόμου για τον επιμερισμό των εισφορών, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μόνοι τους τις πρώτες εισφορές.

Και αυτό γιατί με βάση του καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015 όμως, θα υπολογιστούν και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έως δύο εργοδότες, οι οποίοι βάσει του νόμου θα διεκδικήσουν επιμερισμό των εισφορών κύριας ασφάλισης και υγείας, με τους εργοδότες τους. Οι πρώτες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, για το 2017 υποβάλλονται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Newsbeast.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο