Τη στρατηγική για την ψηφιακή μετάβαση και την καινοτομία στον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού στο ΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ψηφιακή μετάβαση και την καινοτομία στον ελληνικό τουρισμό, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά στην εναρκτήρια ομιλία της στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων TourisminTransition #someTHINKdifferent.

Κατά την έναρξη της ομιλίας της τόνισε ότι «ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομία, στηρίζει την ελληνική κοινωνία, και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αναπτυξιακή πορεία και το μέλλον της Ελλάδας».

Η Υπουργός, αναφέρθηκε στην  διεθνή αναγνώριση από φορείς, όπως ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), που έχουν χαρακτηρίσει την Ελλάδα πρότυπο στην τουριστική ανάπτυξη και στη διαχείριση κρίσεων προορισμού, έχοντας καταγράψει θεαματικά αποτελέσματα σε δύσκολες συνθήκες, με πρακτικές που αποτελούν παράδειγμα για άλλους διεθνείς προορισμούς.

«Με συγκεκριμένη στόχευση και εξωστρέφεια, και με επίκεντρο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο,  επιδιώξαμε τα τελευταία χρόνια και καταφέραμε  η Ελλάδα να επανατοποθετηθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Αναφερόμενη στο επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της ψηφιακής μετεξέλιξης και της καινοτομίας στον τουρισμό, τόνισε ότι  μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών επιδιώκεται η εξασφάλιση «υψηλών ρυθμών  ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια, με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο, που αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής μας».

«Στα σχέδιά μας για τα επόμενα χρόνια ο τουρισμός δεν θα αξιοποιεί απλώς την καινοτομία, αλλά και θα τη δημιουργεί», επισήμανε η κα Κουντουρά και παρουσίασε το σύνολο των υλοποιούμενων και σχεδιαζόμενων πολιτικών και δράσεων του Υπουργείου σε  συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία που περιλαμβάνουν:

  • Προγράμματα και δράσεις υποστήριξης της start-up επιχειρηματικότητας στον τουρισμό και των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την ψηφιακή τους μετεξέλιξη, ώστε να γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.

  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Τουρισμού για τη διευκόλυνση των πολιτών και επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους, σε συνέχεια του έργου της ψηφιοποίησης και κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας που έχει ολοκληρωθεί.

  • Ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης των εργαζομένων του τουριστικού τομέα και διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας. 

  • Ψηφιοποίηση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης και αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τα διεθνή πρότυπα.

  • Εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων BIGDATA για την αποτύπωση της πραγματικής συμβολής του τουρισμού στην οικονομία και την αξιοποίησή τους στην στρατηγική μάρκετινγκ.

  • Υλοποίηση της νέας ψηφιακής πύλης του ΕΟΤ, του εθνικού φορέα στην παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας. Η  ηλεκτρονική πύλη VisitGreece, εμπλουτίζεται, και θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες σε δέκα  γλώσσες, με έξυπνες  διαδραστικές εφαρμογές, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες προβολής εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

  • Δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου για την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της Ελλάδας που θα περιλαμβάνει αξιοθέατα και διαδρομές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η Υπουργός ανέφερε ότι το  Υπουργείο Τουρισμού έχει συμφωνήσει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να συνεργαστούν άμεσα για την περαιτέρω ανάπτυξη, στους τομείς της  καινοτομίας, της εκπαίδευσης και των επενδύσεων.

Προσκάλεσε τον ιδιωτικό τομέα σε ακόμη πιο στενή συνεργασία, για την επίτευξη των στόχων στην ψηφιακή μετεξέλιξη του ελληνικού τουρισμού, την από κοινού  αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που ανοίγονται για να δημιουργηθούν νέα έσοδα και νέες θέσεις εργασίας.

«Επιδιώκουμε συνέργειες με όλους τους παραγωγικούς φορείς  για τη ανάπτυξη έξυπνων προορισμών, την διευρυμένη χρήση της τεχνολογίας για τη διαχείριση των αναγκών κάθε προορισμού, ώστε να βελτιώσουμε τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, και  να αναβαθμίσουμε τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία προς όφελος όχι μόνο των επισκεπτών μας, αλλά και των κατοίκων, των τοπικών κοινωνιών», τόνισε η κα Κουντουρά.

Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ

TourisminTransition #someTHINKdifferent

«Αξιότιμε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Στα σχέδια της κυβερνητικής πολιτικής μας για τον τουρισμό, προτεραιότητά μας για τα επόμενα χρόνια είναι ο  ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία που αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο.   Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την τουριστική μας πολιτική και στηρίζει τους στόχους και τις στρατηγικές μας προτεραιότητες στην τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Χαιρετίζω το συνέδριο σας που επικεντρώνεται  στις κυρίαρχες αυτές τάσεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και ειδικών.

Μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών μπορούμε να εξασφαλίσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο, που αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής μας.

Με συγκεκριμένη στόχευση και εξωστρέφεια, επιδιώξαμε τα τελευταία χρόνια και καταφέραμε  η Ελλάδα να επανατοποθετηθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ως πολύ ελκυστική χώρα  που προσφέρει εκτός από  ήλιο και θάλασσα, ξεχωριστές αυθεντικές εμπειρίες διακοπών σε δημοφιλείς και ανερχόμενους προορισμούς.

Με  εθνικό συντονισμό, σε άμεση συνεργασία με τις Περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα,  διαμορφώνουμε και προτείνουμε ανά προορισμότουριστικά προϊόντα και αυθεντικές εμπειρίες σχεδιασμένες να απαντούν  στις σύγχρονες απαιτήσεις των επισκεπτών και στη βάση των ανταγωνιστικών  πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Διεκδικήσαμε αύξηση κατά 10%  των τουριστικών μας μεριδίων ανά έτος  στις συμφωνίες μας με τους κορυφαίους ομίλους της διεθνούς τουριστικής αγοράς, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές συγκυρίες και προχωρήσαμε σε ειδική διαχείριση ανά αγορά για να διατηρήσουμε τη ζήτηση υψηλή, παρά τις διαδοχικές και διαφορετικές κρίσεις που αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Συνεργαστήκαμε με όλες τιςαεροπορικές εταιρείες, προωθήσαμε νέους προορισμούς και συνδιαμορφώσαμε νέα πτητικά προγράμματα μαζί τους. Διαπραγματευτήκαμε και  δρομολογήσαμε νέας απευθείας πτήσεις, από τις παραδοσιακές αλλά και τις νέες αγορές που ανοίξαμε και στοχεύσαμε σε επισκέπτες υψηλής αγοραστικής δύναμης.

Με στόχο 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό στην Ελλάδα, αξιοποιούμε  όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία προώθησης και προβολής  του τουριστικού μας προϊόντος.Προτεραιότητά μας ήταν να προωθήσουμε πολύ δυναμικά τον τουρισμό  πόλεως και καταφέραμε να ενισχύσουμε την επισκεψιμότητασημαντικά στη Θεσσαλονίκη και να κερδίσουμε για την Αθήνα  το διεθνές βραβείο του κορυφαίου ευρωπαϊκού προορισμούcity-break.    

Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε τις ενέργειές μας να αποδίδουν και να έχουν θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, στον αυξημένο κύκλο εργασιών των τουριστικών επιχειρήσεων και τη σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Με την πολιτική μας, διαμορφώσαμε με επιτυχία συνθήκες συνεχούς ανόδου στον ελληνικό τουρισμό, από την οποία ωφελήθηκε όχι μόνο η  πλειοψηφία των επαγγελματιών τουτουριστικούτομέα, αλλά και άλλοι κλάδοι, όπως: το  λιανικό εμπόριο, οι εξαγωγές, οι μεταφορές, η εστίαση, η αγροτική παραγωγή, το realestate, οι κατασκευές και φυσικά οι επενδύσεις.

Η  ενισχυμένη εικόνα της Ελλάδας και η θεαματική πορεία του ελληνικού τουρισμού για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, -με διψήφια αύξηση σε αφίξεις  και έσοδα σε σχέση με το 2017- αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς φορείς, οι οποίοι κατ’ επανάληψη μας έχουν επιβραβεύσει για την υποδειγματική διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό. Η  πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, ΓκλόριαΓκεβάρα, αναφέρθηκε στην  πετυχημένη εθνική τουριστική πολιτική μας, που  εξασφάλισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στο ότι η Ελλάδα μπορεί με τις καλές πρακτικές να βοηθήσει και άλλους διεθνείς προορισμούς να αναπτυχθούν.

Ο ΓενικόςΓραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ΖοuράμπΠολολικασβίλι τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και  ένα πετυχημένο showcase στη διαχείριση κρίσεων προορισμού.

Μετά από την επιτυχημένη διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Συνάντησης για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού, που για πρώτη φορά φιλοξένησε η Ελλάδα, και η πρώτη σε ευρωπαϊκό κράτος, συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε άμεσα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού στους τομείς των επενδύσεων, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης.

Επίσης,με το Γενικό Γραμματέα του ΠΟΤ συζητήσαμε η Ελλάδα να φιλοξενήσει το 2019 συναντήσεις  του Οργανισμού με επίκεντρο τη νέα ψηφιακή εποχή για τον τουρισμό, όπου ο  ιδιωτικός τομέας  πρέπει να  δίνει το “παρών”, να εκπροσωπείται, για να αξιοποιήσει προς όφελός του  όλες τις σημαντικές ευκαιρίες που ανοίγονται σε τέτοιου υψηλού επιπέδου συναντήσεις.

Στα σχέδιά μας για τα επόμενα χρόνια ο τουρισμός δεν θα αξιοποιεί απλώς την καινοτομία, αλλά και θα τη δημιουργεί. 

Σε συντονισμό με τα  συναρμόδια Υπουργεία, δημιουργούμε προγράμματα και δράσεις υποστήριξης της start-up επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, προκειμένου  να δημιουργηθούν νέα έσοδα και θέσεις εργασίας, αλλά και των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την ψηφιακή τους μετεξέλιξη, ώστε να  γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.

Σε συνέχεια της κωδικοποίησης και ψηφιοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, το Υπουργείο Τουρισμού εκσυγχρονίζει τις δομές του  μέσα από το εμβληματικό έργο του ψηφιακού του μετασχηματισμού, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Ετοιμάζουμε ανάλογο ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης των εργαζομένων του τουριστικού τομέα και διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας.

Ψηφιοποιούμε το σύνολο της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης και αναβαθμίζουμε τα προγράμματα σπουδών, με στόχο την υψηλού επιπέδου κατάρτιση της νέας γενιάς των στελεχών του κλάδου.

Αξιοποιούμε σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων BIGDATA για την πραγματική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία και την αποτελεσματικότερη στρατηγική μάρκετινγκ.

Προχωράμε στην υλοποίηση της νέας ψηφιακής πύλης του ΕΟΤ, του εθνικού φορέα στην παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας. Η  ηλεκτρονική πύλη VisitGreece, εμπλουτίζεται, και θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες σε δέκα  γλώσσες, με έξυπνες  διαδραστικές εφαρμογές, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες προβολής εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Η Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία, ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, και φυσικό πλούτο, πόλο  έλξης επισκεπτών, στους οποίους θέλουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένο ψηφιακό αποθετήριο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία που θα περιλαμβάνει αξιοθέατα και διαδρομές τουριστικού ενδιαφέροντος. 

Επιδιώκουμε συνέργειες με όλους τους παραγωγικούς φορείς,  για τη ανάπτυξη έξυπνων προορισμών, την διευρυμένη χρήση της τεχνολογίας για τη διαχείριση των αναγκών κάθε προορισμού, ώστε να βελτιώσουμε τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες,και να αναβαθμίσουμε τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρίαπρος όφελος όχι μόνο των επισκεπτών μας, αλλά και των κατοίκων, των τοπικών κοινωνιών.

Σε αυτήν την προσπάθεια σας καλούμε να  συμβάλλετε ουσιαστικά και να στηρίξετε την μετάβαση στη νέα εποχή καινοτομίας και τεχνολογίας  για τον ελληνικό τουρισμό.

Όλοι μαζί  ενωμένοι αποδείξαμε ότι μπορούμε να φέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και ας μην  ξεχνάμε ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομία, στηρίζει την ελληνική κοινωνία, και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αναπτυξιακή πορεία και το μέλλον της Ελλάδας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πρόγραμμα των αγώνων των επτά πρωταθλητών του 5ου ομίλου στο δρόμο για τη Γ’ Εθνική

Το πρόγραμμα των αγώνων μεταξύ των επτά πρωταθλητών Ενώσεων...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Τακτική «δια ζώσης» συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας 24/4 (vid)

Τακτική «δια ζώσης» συνεδρίαση στην αίθουσα «ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ» του...

3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικού – Εφηβικού Μιούζικαλ

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει ότι το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικού - Εφηβικού Μιούζικαλ θα πραγματοποιηθεί στις 26,27 και 28 Απριλίου 2023, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.  Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα, εδώ. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο