Αλωνίσταινα: Μαγεύει με τις κρυμμένες ομορφιές της… (video - pics)

Η γραφική Αλωνίσταινα βρίσκεται στην Ορεινή Αρκαδία χτισμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στην θέση του αρχαίου οικισμού Ελισσώνα. 

Το όνομά της προέρχεται πιθανότατα από την διαδεδομένη εργασία του αλωνίσματος. Η ειδυλλιακή Αλωνίσταινα, κρυμμένη σε μια κατάφυτη κοιλάδα από καρυδιές και έλατα στην καρδιά του δάσους του Μαινάλου,

απέχει 25 χλμ από την Τρίπολη και θα σας γοητεύσει η γαλήνη του τοπίου.

Πλαισιώνεται από επιβλητικές βουνοκορφές ενώ μέσα από το χωριό περνά ένα μικρό ποταμάκι, ο Ελισσών. Η Αλωνίσταινα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός με πολλές παλιές γραφικές κατοικίες, δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έργα της τέχνης των λαγκαδιανών μαστόρων.

Η Αλωνίσταινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Απελευθερωτικό αγώνα του 1821 ενώ συνδέεται με τους Κολοκοτρωναίους που έχουν καταγωγή από αυτήν.

Κατά την τουρκοκρατία η μεγαλύτερη οικογένεια στην Αλωνίσταινα ήταν των Κωτσακαίων. Η κόρη της οικογένειας Ζαμπία ή Ζαμπέτα παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Κολοκοτρώνη πατέρα του Θεόδωρου. Το 1870 ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης σκοτώθηκε στη Μάνη και η Ζαμπέτα με τα αδέλφια της πήγαν στην Αλωνίσταινα. Εκεί, ανδρώθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Η καταγωγή του ήταν από το Λιμποβίσι.

Στις 26 Ιουλίου 1804 οι οπλαρχηγοί Κολοκοτρώνης, Νικηταράς και Πλαπούτας συγκρούστηκαν με τούρκικο σώμα. Ήταν η ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής και τοπική εορτή της Αλωνίσταινας. Μετά την άλωση της Τριπόλεως, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στρατοπέδευσε στην Αλωνίσταινα και συνέχισε το μεγάλο αγώνα.

Ένας ακόμη γόνος της οικογένειας των Κωτσακαίων ήταν ο Δημήτριος, του οποίου τα παιδιά, που ήταν γνωστά με το όνομα Δημητρακόπουλοι, διακρίθηκαν στην περίοδο της επανάστασης του 1821.

Κοντά στο κεφαλάρι του Αγίου Νικολάου βρίσκονται ερείπια από παλιό χάνι. Τα φημισμένα Χάνια της Αλωνίσταινας προσέφεραν τροφή και ξεκούραση στους αγωγιάτες.

Το γραφικό και ιστορικό χωριό της Αλωνίσταινας θα σας μαγέψει με το φυσικό του κάλλος αλλά και την παράδοση του τόπου, ενώ θα σας προσφέρει μέρες άνεσης, γαλήνης, ηρεμίας και αξέχαστων εμπειριών.

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στις γραφικές ταβέρνες της Αλωνίσταινας θα γευθείτε νόστιμο αρνί σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό κρέας.

Η Αλωνίσταινα φημίζεται για το ελατίσιο μέλι, τη γνωστή «βανίλια Μαινάλου» με χαρακτηριστικό κεχριμπαρένιο χρώμα. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Άλλα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε είναι γαλακτοκομικά του προϊόντα, βότανα, παραδοσιακά ζυμαρικά, λουκάνικα, κρέατα κ.ά.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις για την υποδοχή του Χειμώνα: Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εορτή με παραδοσιακά φαγητά και χορούς και πραγματοποιείται στις αρχές Δεκεμβρίου στην πλατεία της Αλωνίσταινας. Την γιορτή διοργανώνει ο δήμος Φαλάνθου σε συνεργασία με την IOV_UNESCO, τον πολιτιστικό σύλλογο Αλωνιστιωτών «Η Αγία Παρασκευή» και το Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης.

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

web-greece.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 12:06

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia