Το κάστρο των Απολίχνων στα Αρμόλια της Χίου (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κάστρο των Απολίχνων βρίσκεται ΒΔ του χωριού Αρμόλια στη Χίο. Δεσπόζει πάνω σε ύψωμα, ελέγχοντας όλη την περιοχή μέχρι τη θάλασσα. Κτίστηκε το 1440 από τον Γενουάτη Νικόλαο Μπάνκα Ιουστινιάνι. Αυτό βεβαιώνει η υπέρθυρος λατινική επιγραφή, η οποία ήταν τοποθετημένη στην είσοδο του Κάστρου, όπως μαρτυρείται από πολλούς περιηγητές, στο πέρασμα των χρόνων.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/aWn4dOjHF9A” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Η επιγραφή σήμερα βρίσκεται εντοιχισμένη στο παλιό σχολείο του χωριού, στην πλατεία. Στην επιγραφή διακρίνονται τα οικόσημα των Ιουστινιάνι, Πύργος αριστερά και Σταυρός δεξιά, μέσα σε κύκλους.

Το κάστρο είναι χτισμένο σε τραπεζοειδές σχήμα, περιβάλλεται με διπλά τείχη και έχει στο εσωτερικό του 62 δωμάτια. Διαθέτει ένα μεγάλο Πύργο και μικρούς αμυντικούς πύργους στις επάνω γωνίες. Μπροστά από το μεγάλο Πύργο βρίσκεται μία δεξαμενή (κινστέρνα), στην οποία συγκεντρώνονταν τα νερά της βροχής σε σύστημα καναλιών από τις στέγες των δωματίων και του πύργου, για την εξασφάλιση πόσιμου νερού.

Το Κάστρο βρίσκεται σε οπτική επαφή με τις βίγλες των ακτών της περιοχής από την Κώμη, μέχρι τη θάλασσα του Λιθιού, αποτελώντας μέρος του αμυντικού επικοινωνιακού συστήματος του νησιού. Σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής, το μήνυμα μεταδιδόταν από βίγλα σε βίγλα και στη συνέχεια στα Κάστρα της ενδοχώρας, με σήματα καπνού την ημέρα και με φωτιές τη νύχτα, ώστε να οργανώνεται η άμυνα.

Η πρόσβαση σε αυτό απαιτεί ελαφρά ανάβαση από μονοπάτι, το οποίο διασχίζει ελαιώνα αρχικά, κατόπιν δασώδη έκταση, μέχρι να φθάσει στη γυμνή κορυφή του βουνού όπου στέκει επιβλητικό το Κάστρο.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

Εταιρία αναζητά ηλεκτρολόγο ή ηλεκτρονικό

Η εταιρία Melissinos Security αναζητά ηλεκτρολόγο ή ηλεκτρονικό για εγκατάσταση...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο