23-30 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23-30 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Άσκησης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά και έχει σαν στόχο να προωθήσει τον αθλητισμό και γενικότερα τη σωματική άσκηση.

Την εβδομάδα αυτή, διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη χιλιάδες εκδηλώσεις, σε μία προσπάθεια να παρακινηθούν οι πολίτες να βάλουν στην καθημερινότητά τους τη σωματική άσκηση και να υιοθετήσουν ένα περισσότερο ενεργητικό τρόπο ζωής.

Το “Be Active” («να είστε ενεργοί») είναι το κεντρικό μήνυμα της πρωτοβουλίας αυτής, με στόχο να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ενεργοποιηθούν και ειδικά εκείνους που δεν γυμνάζονται καθόλου ή σχεδόν καθόλου. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το ποσοστό αυτών είναι 59%, και το ανησυχητικό είναι ότι είναι σταθερά υψηλό και αυξανόμενο. Ως κυριότερη αιτία εμφανίζεται η έλλειψη χρόνου, ενώ άλλοι σημαντικοί λόγοι «μη άσκησης» είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος, τα περιορισμένα οικονομικά μέσα και προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης, ωστόσο, έχει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία, στην υγεία των πολιτών ενώ έχει και οικονομικό κόστος. Έχει υπολογισθεί ότι το 7% του συνολικού προϋπολογισμού των χωρών της Ε.Ε. δαπανάται για την αντιμετώπιση των παθήσεων που προκύπτουν από την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή, ενώ 1 στα 3 παιδιά στην Ευρώπη των 28 είναι παχύσαρκα.

Αυτή είναι μία εικόνα που πρέπει να αλλάξει και σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού. Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην προώθηση της συμμετοχής σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αθλητισμό και την σωματική άσκηση αλλά και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το οφέλη αυτής της συμμετοχής. Εστιάζει σε 4 τομείς, το εκπαιδευτικό περιβάλλον, τους χώρους εργασίας, τους εξωτερικούς χώρους και τα αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια. Σε αυτούς τους τομείς σχεδιάζεται και φέτος ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε διάφορα επίπεδα (Ε.Ε., εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο), με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Τα μηνύματα από την περασμένη χρονιά ήταν πολύ θετικά, καθώς, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, διεξήχθησαν 15.000 αθλητικές εκδηλώσεις, σε περισσότερες από 30 χώρες με πάνω από 10 εκατομμύρια συμμετέχοντες, ενώ το μήνυμα της Εβδομάδας Αθλητισμού έφτασε περίπου σε 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Για την Ελλάδα, ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των δράσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε σωματεία, αθλητικούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση να προτείνουν τρόπους άθλησης και δράσεις για όλες και όλους ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Έχουν ήδη ξεκινήσει ενημερωτικές καμπάνιες σε όλη την χώρα, ενώ κομβικής σημασίας για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος είναι η συμμετοχή των εθελοντών και των πρεσβευτών που θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν το μήνυμα για περισσότερη γυμναστική σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας.

Ας ελπίσουμε ότι με τις πρωτοβουλίες αυτές θα βρουν ανταπόκριση, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για την καθημερινή άσκηση των πολιτών, θα βοηθήσουν στην ανεκτικότητα και την κοινωνική ένταξη και θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλους μας να «ενεργοποιηθούμε» (#BeActive) περισσότερο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο