Ιστορίες Μυστηρίου: “Ο Ασημένιος Καθρέφτης και Άλλες Ιστορίες Μυστηρίου” του Arthur Conan Doyle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ήταν απίστευτο και παράξενο αυτό που είδα. Οι κόκκινες κουρτίνες, που θα έπρεπε να καθρεφτίζονται μέσα του, δεν ήταν πια εκεί, το γυαλί έδειχνε θολό και ομιχλώδες, όχι στην επιφάνεια που γυάλιζε σαν ατσάλι, αλλά βαθιά μέσα στον πυρήνα του. Αυτή η αδιαφάνεια, όταν την παρατήρησα καλύτερα, έμοιαζε να περιστρέφεται αργά προς τη μια και την άλλη πλευρά, μέχρι που εξελίχθηκε σ’ ένα πυκνό λευκό σύννεφο που στροβιλιζόταν σαν ένα πελώριο δαχτυλίδι καπνού.

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από τη νουβέλα του Arthur Conan Doyle “Ο Ασημένιος Καθρέφτης” που συμπεριλαμβάνεται στην ανθολογία “Ο Ασημένιος Καθρέφτης και Άλλες Ιστορίες Μυστηρίου”. Στη συγκεκριμένη έκδοση ο αναγνώστης θα απολαύσει 18 διηγήματα με πνεύματα, μέντιουμ και νεράιδες, εμπνευσμένα από τον “πατέρα” της αστυνομικής λογοτεχνίας και του πιο διάσημου ντετέκτιβ όλων των εποχών, που δεν είναι άλλος από τον Σέρλοκ Χολμς.

Στα διηγήματα αυτά ο Arthur Conan Doyle χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό είδος γραφής απ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει στις περιπέτειες του γνωστού ντετέκτιβ. Το ύφος του είναι αρκετά σκοτεινό, μυστηριώδες και ιδιαίτερα γοητευτικό με μια έντονη τάση προς το υπερφυσικό στοιχείο.

Ενδεικτικά στην εν λόγω συλλογή ξεχωρίσαμε τα εξής διηγήματα: “Ο Καπετάνιος του «Πολικού Αστέρα»” όπου αναφέρεται στα αλλόκοτα γεγονότα που συνδέονται με το θάνατο του καπετάνιου του συγκεκριμένου πλοίου. “Το Δαχτυλίδι του Θωθ”, η ιστορία ενός Άγγλου που ερευνά τον αιγυπτιακό πολιτισμό και μας αφηγείται μια παράξενη ιστορία όπου πρωταγωνιστής της είναι ένας φύλακας του Μουσείου του Λούβρου και τέλος το διήγημα “Ο Ασημένιος Καθρέφτης” που κεντρικός ήρωας είναι ένας νεαρός λογιστής που εργάζεται αρκετές ώρες, έχοντας απέναντί του ένα καθρέφτη που του αποκαλύπτει μια αιματηρή ιστορία από τον Μεσαίωνα.

Ο Arthur Conan Doyle δεν παύει ν’ αποτελεί μια αναγνωστική εγγύηση, αποδεικνύοντας μας την διαχρονική του αξία μέσα στους αιώνες. Επιπλέον ο μεταφραστής και επιμελητής των Εκδόσεων Gutenberg, Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος αναφέρει στο επίμετρο το εξής: “Μοναδική είναι η περίπτωση του Κόναν Ντόιλ στα λογοτεχνικά χρονικά: δεκάδες συνάδελφοί του συγγραφείς επιχείρησαν να «κλέψουν» κάτι από τη διαχρονική επιτυχία του θρυλικού ντετέκτιβ του. Όταν μάλιστα οι διαχειριζόμενοι τα δικαιώματα των έργων του Κόναν Ντόιλ έδωσαν και την άδεια να προσθέτει όποιος θέλει νέες περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς στις ήδη υπάρχουσες, το φαινόμενο προσέλαβε εκρηκτικές διαστάσεις.” Κλείνοντας θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι “Ο Ασημένιος Καθρέφτης και Άλλες Ιστορίες Μυστηρίου” είναι η δεύτερη συλλογή ιστοριών μυστηρίου του διάσημου συγγραφέα ενώ ήδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg “O Βραζιλιάνικος Αγριόγατος και Άλλες Ιστορίες Μυστηρίου” και πρόκειται να φιλοξενηθεί σύντομα στη στήλη μας.

Η συλλογή διηγημάτων του Arthur Conan Doyle “O Ασημένιος Καθρέφτης και Άλλες Ιστορίες Μυστηρίου” είναι το 2ο κατά σειρά λογοτεχνικό μυθιστόρημα της σειράς Aldina Μυστήριο και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg.

Σχετικά άρθρα

 Ιστορίες Μυστηρίου: “Υπόθεση Λέβενγουορθ” της Anna Katharine Green

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο