Διαβάσαμε: “Η Ματωμένη Αρχόντισσα” των Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου

Τι είναι για μένα η Ελλάδα; Να, σαν να τη βλέπω τώρα δα μπροστά μου… Μια γυναίκα λεβέντισσα, μα γυναίκα αρχόντισσα που στέκει περήφανη κι αγέρωχη. Με τη λευκή την πουκαμίσα της, τη χρυσοποίκιλτη φορεσιά της. Μπορώ, θαρρείς, ν’ αγγίξω το υφάδι της. Μια γυναίκα στριμωγμένη στη γωνία, απ’ όλους σας κυκλωμένη. Μα πάνω της βαστάει λεπίδι, και το ‘χει πιότερο να πεθάνει παρά να πέσει στα βρομερά σας χέρια. 

Μετά το μυθιστόρημα “Αγώνες κυριών” οι γνωστοί συγγραφείς Λία Ζώου και Θοδωρής Καραγεωργίου έρχονται με άλλο ένα ιστορικό μυθιστόρημα και μας γυρίζουν στην Ελλάδα της Επανάστασης, στην Ελλάδα του 1821.

Εκεί γνωρίζουμε τον Ανδρέα Παππά, έμπορο από την Οδησσό που έχει πάρει όρκο βαρύ ενώπιον του Θεού να διαδώσει παντού το μήνυμα της Φιλικής Εταιρείας. Τον Λούκας Ένγκερ, Ελβετό τυπογράφο που αφήνει πίσω τη ζωή του για να λάβει μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Την Αμαλία, αρχοντοπούλα της Χίου, που δίνει τη δίκη της μάχη για την ελευθερία έχοντας ως μοναδικό όπλο την πένα της. Τον Φώτο, ένα αμούστακο αγόρι που γίνεται ο πιο τρανός και ξακουστός καπετάνιος του Αιγαίου. Τον Σουλιώτη Κίτσο που βοηθά τη Χριστιανή Δροσή και τη Μουσουλμάνα Αϊσέ να δραπετεύσουν από το χαρέμι του Αλί πασά στα Γιάννενα.

Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους αλλά με διαφορετικά βιώματα, όνειρα και σχέδια. Παρόλα αυτά έχουν ένα κοινό σημείο επαφής: την ασίγαστη επιθυμία για την κατάκτηση της ελευθερίας.

Ταξιδεύουμε μαζί τους στη Οδησσό και στη Γενεύη. Αγωνιζόμαστε μαζί τους για την ελευθερία στη Χίο, στο Μεσολόγγι, στο Ναύπλιο, στο Σούλι, στη Κέρκυρα και στη Τριπολιτσά. Οι ιστορίες και τα πάθη τους μας συνεπαίρνουν και νιώθουμε τον παλμό τους σε κάθε σελίδα.

Το συγγραφικό ζευγάρι Λία Ζώτου – Θοδωρής Καραγεωργίου μας ξαφνιάζει ευχάριστα και μας εντυπωσιάζει με αυτή την εξαιρετικά καλογραμμένη ιστορία. Η έρευνά τους είναι εμφανής καθώς όλα τα ιστορικά γεγονότα παρουσιάζονται με τη σωστή χρονική σειρά ενώ παραμένουν πιστοί στο ιστορικό πλαίσιο. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι “Η Ματωμένη Αρχόντισσα” είναι ένα συγγραφικό “διαμάντι” της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Το μυθιστόρημα των Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου “Η Ματωμένη Αρχόντισσα” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

  

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο