Κλασική Νεανική Λογοτεχνία: “Ο Μάγος του Οζ” – L. Frank Baum

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κλασική περιπέτεια φαντασίας και ένα ταξίδι αυτογνωσίας που δίδαξε εκατομμύρια παιδιά να αγαπούν το διάβασμα, προκαλώντας τα να ανακαλύψουν τη μαγεία στα καθημερινά πράγματα της ζωής. Το διαχρονικό του μήνυμα, ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του τη δύναμη να μεταμορφώσει τη ζωή του όταν θελήσει να τον κάνει, εξακολουθεί να αντηχεί και στην εποχή μας.

 

Μια φορά και ένα καιρό ζούσε ευτυχισμένο σε μια μικρή φάρμα του Κάνσας μαζί με τους θείους της, ένα μικρό κορίτσι που λεγόταν Ντόροθι. Η ζωή της κυλούσε μονότονα και αυτό που επιθυμούσε πραγματικά ήταν να ζήσει μια περιπέτεια.

Ώσπου μια μέρα η ευχή της πραγματοποιείται και ένας ανεμοστρόβιλος παρασύρει το σπίτι της σε ένα θαυμαστό κόσμο, στη μαγική χώρα του Οζ. Εκεί η μικρή Ντόροθι θα γνωρίσει το Σκιάχτρο που θέλει να γίνει σοφό, τον Τενεκεδένιο Ξυλοκόπο που θέλει να αποκτήσει την πιο τρυφερή καρδιά όλου του κόσμου και το Φοβητσιάρικο Λιοντάρι που θέλει να γίνει το πιο θαρραλέο ζώο σε όλο το βασίλειο. 

Μαζί θα ξεκινήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό τη Σμαραγδένια Πόλη για να συναντήσουν τον ξακουστό Μάγο του Οζ ώστε να τους πραγματοποιήσει όλες τους τις επιθυμίες. Οι τέσσερις φίλοι θα περάσουν από το χωράφι με τις δηλητηριώδεις παπαρούνες, θα γνωρίσουν τη Βασίλισσα των Αγροποντικών, τις καλές Μάγισσες του Βορρά και του Νότου αλλά και τις κακές Μάγισσες της Ανατολής και της Δύσης. Μέσα από αυτό το ταξίδι θα ανακαλύψουν το νόημα της πραγματικής φιλίας, την αξία της ευτυχίας και την δύναμη της θέλησης που βρίσκεται μέσα τους. 

“Ο Μάγος του Οζ” του L. Frank Baum κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στην σειρά Κλασική Νεανική Λογοτεχνία κυκλοφορούν:

  • Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ – Mark Twain
  • Το κάλεσμα της άγριας φύσης – Jack London 
  • Ταξίδι στο κέντρο της Γης – Jules Verne 
  • Ο γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες – Jules Verne
  • Η μηχανή του χρόνου – H. G. Wells
  • Ο πόλεμος της φωτιάς – Rosny J.H Aime
  • Το σκυλί των Μπάσκερβιλ (Υπό έκδοση) – Ser Arthur Conan Doyle 

Ποιος είναι ο L. Frank Baum 

O L. Frank Baum γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1856 στη Πολιτεία της Νέας Υόρκης. προτού ασχοληθεί με το γράψιμο, είχε ασχοληθεί με πολλά – δημοσιογράφος σε εφημερίδα, διευθυντής σκηνής, ηθοποιός και πλανόδιος πωλητής. Το 1899 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο “Father Goose: His Book”, που έγινε μπεστ σελερ και το 1900 το “Ο θαυμαστός κόσμος του Οζ” (“The Wonderful Wizard of Oz”), που είχε από την αρχή μεγάλη επιτυχία. Ανέβηκε στο θέατρο το 1902 και γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Γκάρλαντ στο ρόλο της Ντόροθι. Η ταινία θεωρείται μια από τις δέκα δημοφιλέστερες στην ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου. Σε άλλη κινηματογραφική έκδοση 1925 το ρόλο του τενεκεδένιου ξυλοκόπου έπαιζε ο Όλιβερ Χάρντι, ο διάσημος Χοντρός. Ο Φρανκ Μπαουμ εγκαταστάθηκε στη Πασαντίνα της Καλιφόρνια και αφοσιώθηκε στις φανταστικές ιστορίες για παιδιά. Έγραψε επίσης πολλές συνέχειες του “Μάγου του Οζ”, αλλά καμία δεν είχε την επιτυχία του πρώτου βιβλίου. Πέθανε στο Χόλιγουντ στις 6 Μαΐου του 1919.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

Δήμος Νότιας Κυνουρίας: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πάσχα 2024

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πάσχα 2024 Το Πάσχα στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο