Γ. Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης: “Θέλω ο αναγνώστης να μην παραμένει στο μύθο που δημιουργώ, αλλά ν’ αποκομίζει κάτι κι από την ιστορία μας”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον συγγραφέα Γιάννη Γιαννέλλη – Θεοδοσιάδη. Ο κος Γαννέλλης μας μίλησε για το νέο του μυθιστόρημα «Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης» αλλά και για τα επόμενα συγγραφικά του σχέδια.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

 

Πότε κάνατε τα πρώτα σας συγγραφικά βήματα;

Το πρώτο μου βιβλίο ήταν  η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ,που επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ με τον τίτλο ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΗΡΑΣ και αφορούσε στις οικονομικές  ατασθαλίες των πολιτικών μας. Επίκαιρο όπως αντιλαμβάνεστε. Εμπειρίες από τον κοινοβουλευτικό μου βίο και την συμμετοχή μου στις αντίστοιχες εξεταστικές επιτροπές  της Βουλής. Θέλησα λοιπόν να καταγράψω κάποια πράγματα με μυθιστορηματικό τρόπο.´Επλασα λοιπόν τον μύθο μου, που ίσως να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Αυτό ήταν το πρώτο μου ερέθισμα, αναφορικά με τα μυθιστορήματά μου.

´Ομως είχαν προηγηθεί δύο Λευκώματα Ο ΛΑΟΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ και το Η ΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΤΙΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ, που αφορούν σε περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Τα κείμενα εμπνεύστηκα από τις αντίστοιχες συλλογές λιθογραφιών μου, γιατί κάθε μια απ’ αυτές αποτελεί και κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας.

Τι είδους έρευνα κάνετε και πόσο χρόνο αφιερώνεται στην έρευνα πριν ξεκινήσετε ένα βιβλίο;

Όλα μου τα μυθιστορήματα είναι ιστορικά, γιατί θέλω ο αναγνώστης να μην παραμένει στο μύθο που δημιουργώ, αλλά ν’ αποκομίζει κάτι κι από την ιστορία μας. Γι’αυτό η έρευνά μου είναι διαρκείας. Όσο γράφω τον μύθο, που βάζω μέσα στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, τόσο διευρύνω την έρευνά μου. Μέχρι να τελειώσει ο μύθος η έρευνα συνεχίζεται, γιατί μπαίνει σε καινούργια ιστορικά κανάλια.

Πως δέχεται το αναγνωστικό κοινό τα βιβλία σας και γενικά τη θεματολογία σας;

Απ’ ότι φαίνεται, το ιστορικό μυθιστόρημα στην χώρα μας έχει πέραση. Το γεγονός ότι ένα βιβλίο μου έχει κάνει 25.000 με 30.000 αντίτυπα, όπως το ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΙ ΡOZA ίσως να σημαίνει κάτι. Αλλά το ερώτημα καλύτερα να το απευθύνετε στους αναγνώστες μου.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να επιλέξετε ως ιστορικό πλαίσιο τη Μικρασιατική Καταστροφή στο μυθιστόρημα «Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης»;

Ίσως να γνωρίζετε ότι κατάγομαι από την Μυτιλήνη, που δέχτηκε το πιο μεγάλο μέρος των προσφύγων στον διωγμό του 1922.Από μικρός λοιπόν είχα ακούσματα από τους παλιότερους για τα ευλογημένα χρόνια της Μικρασίας. Ιστορίες και περιστατικά. Ανεξάρτητα απ’ αυτά είναι, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας και πρέπει ο καθένας μας να μάθει, όχι μονάχα πώς ζούσαν εκεί οι πρόγονοί μας, αλλά και τί έφταιξε στην καταστροφή αυτή. Που δεν ήταν ένας απλός διωγμός, αλλά μια ανελέητη σφαγή κι ένας ξεριζωμός.

Διαβάζετε τις κριτικές των βιβλίων σας; Πως διαχειρίζεστε τις καλές ή τις κακές;

Ποτέ δεν τις διαβάζω. Αν είναι καλή η κριτική ο αναγνώστης πάει στον βιβλιοπώλη του κι αγοράζει το βιβλίο, αν όχι μένει στο ράφι. Υπάρχουν βέβαια κι οι περιπτώσεις, που πολυαναγνωσμένα βιβλία, στερούνται εσωτερικής αξίας, γιατί είναι πολυδιαφημισμένα. Αλλά κι η διαφήμιση είναι σημείο των καιρών, αρκεί ο αναγνώστης να μην να παραπλανάται.

Το Δεκέμβριο του 2016 είδαμε στη μεγάλη οθόνη τη «Ρόζα της Σμύρνης», η οποία βασιζόταν στο μυθιστόρημα «Ισμαήλ και Ρόζα». Θεωρείται πως αποδόθηκε πλήρως και ποιο από τα βιβλία σας θα θέλατε να πάρει μορφή;

Δεν αποδόθηκε πλήρως, γιατί πρόκειται η ταινία να προβληθεί στην Τουρκία κι οι παραγωγοί έκριναν πως η αυθεντική απόδοση του βιβλίου στον κινηματογράφο θα του στερήσει τέτοια δυνατότητα. Πάντως λένε, πως το βιβλίο είναι καλλίτερο από την ταινία, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο. Το τελευταίο μου ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και το Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΧΟΡΧΕ, που αναφέρεται σ’ ένα μύθο γύρω από την χαμένη πολιτισμική κληρονομιά του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

 

Ποιος χαρακτήρα ξεχωρίσατε από το «Έρωτας στις φλόγες τις Σμύρνης» και ποιος χαρακτήρας σας δυσκόλεψε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του;  

Αναμφίβολα, οι βασικοί πρωταγωνιστές του βιβλίου ο Μάρκος με την Σίλβια, που με δυσκόλεψαν υπερβολικά στο τέλος που έπρεπε να δώσω στην ιστορία τους. Νομίζω πως, με το τέλος του βιβλίου που επέλεξα σκόρπισα ρίγη συγκίνησης στους αναγνώστες. Το γράφω ανερυθρίαστα αυτό, γιατί κι ο ίδιος συγκινήθηκα όταν έγραφα το τέλος του, ιδίως τις δυο-τρεις τελευταίες σελίδες του.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε κάποιον ή κάποια που θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στην συγγραφή;

Να τολμήσει! Γιατί η λογοτεχνία είναι μια διαδρομή, που πρέπει να την ξεκινήσεις. Να κάνεις την αρχή. Μπορεί και να μη σου βγει. Όμως, κάνε την αρχή σου.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες σας;

Να διαβάζουν. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες έχουν θέση σε δεύτερη μοίρα την ανάγνωση. Διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα, ιδίως ιστορικό, διευρύνεις τους ορίζοντες της γνώσης σου και μαθαίνεις ιστορία. Που αφομοιώνεις καλλίτερα, γιατί γίνεται ένα ευχάριστο παραμύθι.

 

Ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;

´Ήδη βρίσκομαι στο τέλος ενός βιβλίου, που θα μου πάρει ένα εξάμηνο ακόμα και αφορά σε μια ιστορία προσφύγων του 1922,που εγκαθίστανται στην περίοδο του μεσοπολέμου στην Αθήνα, ζουν τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως την ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ και την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες, τριών πρώην Πρωθυπουργών και δύο πρώην υπουργών  της Ελλάδας, καθώς και του Αρχιστρατήγου της Μικρασιατικής εκστρατείας. Έτσι ολοκληρώνω μια τριλογία της παλιάς Σμύρνης και της εποχής της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο