Ευη Τατούλη: «Κρατικοποιούν και τη Διαφημιστική Αγορά»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κρατικοποίηση της ιδιωτικής διαφημιστικής δαπάνης, την οποία προωθεί η κυβέρνηση με ένα νέο νομοσχέδιο για την διαφημιστική αγορά αυτή τη φορά, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο της απεγνωσμενης προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το χώρο της ενημέρωσης.

Το σχετικό σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επιδιώκει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσει το αχανές τοπίο που επικρατεί στη διαφημιστική αγορά. Αν και η πρόθεση να αντιμετωπιστεί ο πιο ισχυρός πυλώνας διαφθοράς μπορεί να θεωρηθεί έντιμη, η υπαγωγή του ηλεκτρονικού συστήματος διάθεσης διαφημιστικού χρόνου στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας φανερώνει τα βαθύτερα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης.

Κίνητρα τα οποία εκδηλώθηκαν τόσο με την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών όσο και με το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, ενέργειες που εξασφαλίζουν κυρίαρχο ρόλο στο κράτος. Με απλά λόγια ο κος Παππάς επιδιώκει να ελέγξει την κρατικοδίαιτη, όπως χαρακτηρίζει, επιχειρηματικότητα στην χώρας μας αυξάνοντας τον κρατικό παρεμβατισμό στον τρόπο που θα επιλέγει η ιδιωτική αγορά να επενδύσει τις προωθητικές της επενδύσεις!

Και παρότι για 36 χρόνια ακριβώς, αυτό το σαθρό κρατικό σύστημα ελέγχου αποτέλεσε την γενεσιουργό αιτία της διαφθοράς, η κυβέρνηση νομοθετεί την μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους με ένα μηχανισμό που δεν θα ελέγχει απλώς τη νομιμότητα των συναλλαγών, αλλά θα χειραγωγεί με οικονομικούς όρους την ροή του ταμείου των ΜΜΕ.

Η υπόδειξη μάλιστα στο non-paper που συνόδευε την ενημέρωση από το Μαξίμου που αναφέρει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου θα λειτουργήσει ως ένα «χρηματιστήριο», φανερώνει ακόμα περισσότερο την απληστία για εξουσία και την άγνοια των κανόνων ανταγωνισμού της αγοράς, πέραν της φωτογραφικής περιγραφής για την υλοποίηση του.

Η παντελής μάλιστα έλλειψη σεβασμού από την κυβέρνηση στις Ανεξάρτητες Ρυθμιστικές Αρχές των οποίων ο ρόλος είναι να περιορίζουν την κρατική παρεμβατικότητα και την εξουσία που αυτή προσφέρει στα πολιτικά πρόσωπα, απλώς επιβεβαιώνει τα κίνητρα της κυβέρνησης για καθεστωτικού τύπου έλεγχο της ενημέρωσης.

Η χώρα ωστόσο χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ένα διαφορετικό μοντέλο σκέψης που να χωρά σε ένα απλό όραμα για τους πολίτες. Απέναντι στον ισοπεδωτικό ολοκληρωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να ελέγξει τα πάντα και να υποκαταστήσει (sic) την ελεύθερη αγορά μόνη ελπίδα ανατροπής του καθεστωτικού κρατισμού είναι η πρόταξη ενός οράματος που θα βλέπει το κράτος στο ρόλο του ρυθμιστή της νομιμότητας και όχι του αφέντη επιχειρηματία. Ένα όραμα που θα εμπνέει την συνεργατικότητα και την συμμετοχή σε ένα αξιακά μεγαλύτερο σκοπό προόδου και όχι ολοκληρωτισμού.

Σήμερα που το πολιτικό σύστημα τείνει να αναλώσει και το τελευταίο ψήγμα αξιοπιστίας του, οι πολιτικοί χρειάζεται να εμπιστευθούν τους πολίτες σε μια διαδικασία βαθιάς και ειλικρινούς αναθεώρησης του μοντέλου: ο πολιτικός του χτες διαφέντευε. Ο πολιτικός του αύριο οραματίζεται μαζί με τους πολίτες. Ο πολιτικός του χτες εκμαύλιζε τις τοπικές κοινωνίες με το τυράκι της συναλλαγής. Ο πολιτικός του αύριο πιστεύει βαθιά στην δυναμική των τοπικών κοινωνιών και αντιλαμβάνεται ότι η πραγματική οικονομία κρύβεται στις πτυχές της τοπικής ανάπτυξης.

Ο πολιτικός του χτες ήταν μοναχικός λύκος θρεμμένος με αίμα. Ο πολιτικός του αύριο ανατρέφεται με την συνεργατικότητα, τον εθελοντισμό και την πίστη σε μια δυνατή ομάδα. Σήμερα που ο πολιτικός του αύριο φαίνεται μακριά απέναντι σε μια κυβέρνηση ολοκληρωτισμού και  άγνοιας, εμείς σαν παράταξη ας αφήσουμε τους Έλληνες να περπατήσουν με τα πόδια τους. Ας εμπιστευτούμε τους πολίτες.

Ευη Τατούλη, Πολιτευτής Αρκαδίας, Νομικός, Πολύτεκνη

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο