Κώστας Βλάσης: «Να ολοκληρωθεί άμεσα η απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση του οικισμού στην Τ.Κ. Τριποτάμου »

Κώστας Βλάσης:  «Να ολοκληρωθεί άμεσα η απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση του οικισμού στην Τ.Κ. Τριποτάμου. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση ταλαιπωρεί τους κατοίκους και εγείρει μεγάλα ζητήματα ασφαλείας!»

Την άμεση διευθέτηση του ζητήματος της απαλλοτρίωσης στην Τ.Κ. Τριποτάμου και της μετεγκατάστασης του οικισμού ζήτησε με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη, ο Βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.
Παρόλο που η απόφαση της απαλλοτρίωσης εκδόθηκε πριν 3 χρόνια και η σχετική απόφαση του εφετείου, που καθόρισε την τιμή μονάδος με δαπάνες της ΔΕΗ Α.Ε. πριν ένα περίπου χρόνο, η όλη διαδικασία δεν έχει προχωρήσει.
Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους που παραμένουν σε διαρκή εκκρεμότητα, ενώ εγείρει και μεγάλα ζητήματα ασφαλείας που “ξυπνούν” στο μυαλό μας τις μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος με το τραγικό περιστατικό στο Ορυχείο του Αμύνταιου και του οικισμού των Αναργύρων. Η παρούσα κατάσταση πλήττει και την εξέλιξη της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε. που έχει διακόψει τη λειτουργία δύο κλάδων των ορυχείων και έχει μειώσει την παραγωγή.
Με τη σχετική του ερώτηση ο κ. Βλάσης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η απαλλοτρίωση της περιοχής και η μεταγκατάσταση του οικισμού. Επιπλέον, ζητά να πληροφορηθεί πότε θα προβεί η ΔΕΗ Α.Ε. στην παρακατάθεση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αλλά και αν θα γίνει δεκτό το αίτημα των κατοίκων για μετεγκατάσταση του οικισμού σε περιοχή πλησίον σιδηροδρομικού σταθμού Τριποτάμου.

Παραθέτουμε την ερώτηση
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: Ολοκλήρωση απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης οικισμού Τριποτάμου Αρκαδίας
Η απαλλοτρίωση έκτασης στην Τ.Κ. Τριποτάμου του Δήμου Μεγαλόπολης, που αποφασίστηκε πριν 3 χρόνια (ΦΕΚ 249/2014 Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων & Πολεοδομικών Θεμάτων) για λόγους εκμετάλλευσης του ορυχείου Χωρεμίου του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης της ΔΕΗ Α.Ε. παραμένει ανολοκλήρωτη.
Παρόλο που με την υπ’ αριθμόν 310/11-08-2016 απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου καθορίστηκαν οι τιμές μονάδος για την απαλλοτρίωση του οικισμού με δαπάνες της ΔΕΗ η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει. Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση εγείρει πλήθος θεμάτων που έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια και την ταλαιπωρία κατοίκων, όσο και με την παρεμπόδιση στην εξέλιξη της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ στην περιοχή.
Με την παρούσα κατάσταση ο οικισμός Τριποτάμου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται ευρισκόμενοι σε διαρκή εκκρεμότητητα, ενώ η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας δύο κλάδων των ορυχείων και τη μείωση της παραγωγής.
Με δεδομένο το τραγικό περιστατικό του Ορυχείου του Αμυνταίου και του οικισμού των Αναργύρων κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη άμεσης παρακατάθεσης των αποζημιώσεων από πλευράς ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει η μετεγκατάσταση του οικισμού Τριποτάμου στην κατάλληλη περιοχή, όπως ορίζει το άρθρο 13 του Ν. 4273/2014 ως υποχρέωση κοινής ωφέλειας.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται, ο κ. Υπουργός:
α) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του οικισμού Τριποτάμου και η μετεγκατάσταση αυτού;
β) Πότε θα προβεί η ΔΕΗ Α.Ε. στην παρακατάθεση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους;
γ) Πότε θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του οικισμού Τριποτάμου και σε ποια περιοχή;
δ) Θα ικανοποιήσετε το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για μετεγκατάσταση του οικισμού στην περιοχή πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού Τριποτάμου;

Ο ερωτών Βουλευτής

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο