ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΠεριφερειάρχης Πελοποννήσου «Νέο πολιτικό περιβάλλον συνεργασίας των αυτοδιοικήσεων Ελλάδας – Γερμανίας»

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Νέο πολιτικό περιβάλλον συνεργασίας των αυτοδιοικήσεων Ελλάδας – Γερμανίας»

«Νέα περίοδο στις σχέσεις των αυτοδιοικήσεων Ελλάδας – Γερμανίας» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την 7η Διάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, κατά τη συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 στο Σίντελφίγκεν της Γερμανίας, τονίζοντας ότι «αυτό που σε δύσκολους καιρούς ξεκινήσαμε έχει βρει πλέον το βηματισμό του».

«Αποδείξαμε ότι στηριχθήκαμε στα υγιή στοιχεία και αλλάξαμε με πολιτικούς όρους το κλίμα αντιπαράθεσης που είχε τεχνητά δημιουργηθεί. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τους λαϊκιστές, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο της δημοκρατίας, αλλά και της προσπάθειας για εμβάθυνση του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου η 7η Διάσκεψη αλλάζει ποιοτικά τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και δημιουργεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον συνεργασίας των αυτοδιοικητικών θεσμών Ελλάδας – Γερμανίας. Οι θεματικές της ενότητες δημιουργούν νέες προοπτικές και νέες πολιτικές προτάσεις για νέες συνεργασίες, οι οποίες θα υπακούουν στη βασική αρχή του αμοιβαίου οφέλους, ώστε να είναι βιώσιμες.

Η 8η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε μια περιοχή της Ελλάδας, δήλωσε επιπρόσθετα ο κ. Τατούλης, η οποία έχει δοκιμαστεί από το προσφυγικό πρόβλημα και οι άνθρωποι της οποίας μπόρεσαν, κάτω από την ομπρέλα της αυτοδιοίκησης, να το αντιμετωπίσουν. Η στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό ήταν εξαιρετικά σημαντική σε μια περίοδο που δοκιμαζόταν το προφίλ και οι πολιτικές της Ευρώπης. Αν η διαχείριση ήταν διαφορετική θα υπήρχε ένα κρίσιμο ψεγάδι στην Ευρωπαϊκή ιστορία.

«Η σύσταση περιφερειακής τράπεζας, σύμφωνα με το μοντέλο των Γερμανικών Sparkassen, δημιουργεί μια νέα αντίληψη για τον τραπεζικό τομέα και την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα» ανέφερε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε τη σημασία ανεύρεσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα υποστηρίξουν και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.

Πολύ σημαντική, χαρακτήρισε επίσης ο κ. Τατούλης, την ένταξη στην Ελληνογερμανική Συνέλευση των Ελληνικών κοινοτήτων στη Γερμανία και των Γερμανικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και απηύθυνε πρόσκληση στους Γερμανούς tour operators να κάνουν το συνέδριό τους στην Πελοπόννησο, «ώστε οι επαγγελματίες του τουρισμού να αποκτήσουν σχέσεις μεταξύ τους και να γνωρίσουν καλύτερα το τουριστικό μας προϊόν».
Στη συνέχεια, κατά την εναρκτήρια τελετή της 7ης Διάσκεψης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επεσήμανε ότι η δομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά τη συνεργασία των Περιφερειών και των Δήμων δύο χωρών, και τόνισε ότι πρέπει η Ελλάδα γρήγορα να κάνει τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση και «στο στόχο μας αυτό μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες από το Γερμανικό διοικητικό μοντέλο».

«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα, το οποίο για να λυθεί θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από τους πολιτικούς με στόχο, μέσα από τη θεσμική συνεργασία να δοθεί προοπτική και ελπίδα, αλλά και να μεταφερθεί το κέντρο λήψης αποφάσεων εγγύτερα στους πολίτες» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Τα συγχαρητήριά τους στον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, για την προσπάθειά του να εδραιωθεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση, έδωσαν ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε. κ. Γκίντερ Έτινγκερ, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Χανς Γιοαχιμ Φούχτελ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Βάδης – Βυρτεμβέργης κ. Ρότζερ Κέλε και ο Έπαρχος του Σβέμπις Χάλ κ. Γκέρχαρντ Μπάουερ.

Στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συμμετέχουν πάνω από 480 εκπρόσωποι Δήμων και Περιφερειών των δύο χωρών.

{gallery}periferia_germanoi{/gallery}

Μετάβαση στο περιεχόμενο