Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα και διάθεση των αποθεμάτων κρίσιμα ζητήματα για τυροκομικές μονάδες και γαλακτοβιομηχανίες (video)

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων τυροκομικών μονάδων και γαλακτοβιομηχανιών από την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία συγκάλεσε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σε συνέχεια των επαφών που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την απορρόφηση των κτηνοτροφικών προϊόντων και την τιμή του γάλακτος.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/N1VkSBLKh04″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen ]

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κτηνοτρόφους και αγροτικούς συλλόγους, ενώ το ζήτημα έχει απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Η στόχευση είναι κοινή. Πως θα προστατεύσουμε τον κλάδο της κτηνοτροφίας, τη φέτα ως ένα εθνική προϊόν και μέσα από τη κοινή μας δράση να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων. Πρέπει να λειτουργήσει όλη η αλυσίδα. Παραγωγή – μεταποίηση- κατανάλωση» τόνισε ο Περιφερειάρχης, και συνόψισε τις προτάσεις που κατατέθηκαν, προσδιορίζοντας μια δέσμη μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.
«Η πρώτη πρόταση που τέθηκε για Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι ένα σημείο που θα συναποφασίζουν αυτοί που παράγουν, μεταποιούν, όπως επίσης η πλευρά της κατανάλωσης και των δικτύων διανομής. Ζητήθηκαν έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα. Πράγματι, έχοντας ως βασική παράμετρο το ισοζύγιο γάλακτος, μπορούμε να καταλάβουμε γρήγορα ποιοι παράγουν φέτα, ποιοι λευκό τυρί και πως τα διαθέτουν στην αγορά. Οι έλεγχοι θα πρέπει να συνεχιστούν και στα ράφια» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Τέλος, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες μαζί με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, ώστε να δούμε τι κάνουμε με τα σημερινά αποθέματα, γιατί το θέμα είναι εθνικό».
Ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε να υπάρχει συγκράτηση της τιμής αγοράς του γάλακτος σε ικανοποιητικά επίπεδα, ώστε να μην αφανιστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος, ο οποίος στη Δυτική Ελλάδα είναι από τους πιο δυναμικούς της χώρας.
Τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά περιέγραψε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος κι έκανε αναφορά στις θέσεις και τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη του πρωτογενούς, αλλά και του μεταποιητικού τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των συνεργασιών και συνεργειών.
«Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στον κτηνοτροφικό τομέα, κτηνοτρόφοι και γαλακτοβιομηχανίες, οφείλετε να αναπτύξετε υγιείς συνεργασίες και συνέργειες. Είμαι σίγουρος ότι λύσεις σε πολλά, αν όχι σε όλα τα προβλήματα, μπορείτε να τις βρείτε εσείς οι ίδιοι. Είστε αυτοί που έχετε προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις και κανείς δεν επιθυμεί να πάνε χαμένες» επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος.
Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, ενώ απέδωσαν τη συμπίεση της τιμής του γάλακτος στην αυξημένη παραγωγή του και τις εισαγωγές γάλακτος, σε συνάρτηση με τη σημαντική μείωση που παρατηρείται στην κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης κάλεσε τις μεταποιητικές μονάδες να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αφορούν την έξυπνη εξειδίκευση και την εξωστρέφεια.
Επίσης, τόνισε τη δυνατότητα, μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΔΕ, να περάσουν τα τοπικά προϊόντα στην τουριστικο-διατροφική αλυσίδα.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ΠΕ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, Περιφερειακής Διοίκησης και Συντονισμού Δημήτρης Δριβίλας, οι βοηθοί Περιφερειάρχη Δημήτρης Κωσταριάς σε θέματα Ολυμπισμού – Εθελοντισμού και Αθλητισμού, Χρήστος Μπούνιας σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της ΠΔΕ Σάκης Μαυρόγιαννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Υφαντής, Γιάννης Αρβανιτάκης και Απόστολος Ευθυμίου, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Δ.Ε Σταύρος Βέρρας, ο Διευθυντής ΔΑΟΚ Αχαΐας Νικόλαος Κοσμάς, ο Διευθυντής ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας Στέφανος Νικολόπουλος, η Διευθύντρια ΔΑΟΚ Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου και η Σταυρούλα Αγγελοπούλου στέλεχος της υπηρεσίας.
Τις μεταποιητικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησαν οι: Παύλος Σατολιάς, Αριστείδης Μενεγάτος, Ιωάννης Καλλίμορφος, Απόστολος Καλομοίρης, Κωνσταντίνος Αντίοχος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Μηλιτσόπουλος, Νικόλαος Μπιλίρης, Γιάννης Λιανάκης, Νίκος Μούτσος, Νικόλαος Σκανιάς, Δημήτρης Ρίζος, Αλέξανδρος Κατεφίδης, Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Νικόλαος Νάκας, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Σωτήρης Κόμης, Επαμεινώντας Παπαθανασίου, Δημήτρης Καραγεωργης, Μιχάλης Πορφίρης, Θεόδωρος Τομαράς και Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο