2ο Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης της Παιδαγωγικής Φρενέ στο Ελληνικό δημόσιο σχολείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2ο Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης της Παιδαγωγικής Φρενέ στο ελληνικό δημόσιο σχολείο 2018-2019 από το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σε συνέχεια της επιτυχημένης υλοποίησης του 1ου πιλοτικού προγράμματος επιμόρφωσης και εφαρμογής της παιδαγωγικής Φρενέ σε δημόσια σχολεία της Αττικής κατά την διετία 2016-2018, πρόταση που κατέθεσε η Παιδαγωγική Ομάδα για την προώθηση της Παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα  «Το Σκασιαρχείο- Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας» (Αρ. Πρωτ. 17446/Δ2 03-02-2017), ενέκρινε και υλοποιεί το 2ο εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής της Παιδαγωγικής Φρενέ/Θεσμικής Παιδαγωγικής (ΠΦ-ΘΠ) στα δημόσια σχολεία Αττικής και Πελοποννήσου (νηπιαγωγεία-δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια) κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018-2019.

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα είναι μονοετές και αποτελείται από μία πρώτη φάση τριών διήμερων επιμορφωτικών συναντήσεων και μία δεύτερη φάση πρακτικής εφαρμογής και ανταλλαγής εμπειρίας μεταξύ των εκπαιδευτικών. 

Την ευθύνη του πιλοτικού προγράμματος στην Κόρινθο έχει το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η επιμόρφωση προσφέρεται από επιμορφωτική ομάδα που αποτελείται από εκπαιδευτικούς της παιδαγωγικής ομάδας «ΤΟ ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ – Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας», καθηγητές Πανεπιστημίου και επιμορφωτές από το γαλλικό δίκτυο Φρενέ (ΙCEM).

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ήδη επιλεγεί (85 εκπαιδευτικοί θα το παρακολουθήσουν στην Πελοπόννησο), οι οποίοι/-ες επιθυμούν να εφαρμόσουν στην τάξη τους τη συνεργατική μάθηση χρησιμοποιώντας εργαλεία από την παιδαγωγική Φρενέ και τη θεσμική παιδαγωγική.

Θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις κατά το σχολικό έτος 2018-2019. Στην πρώτη φάση θα γίνει η εισαγωγική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν, ενώ στη δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η εφαρμογή της παιδαγωγικής Φρενέ σε πιλοτικές τάξεις και σχολεία, με την υποστήριξη των υπευθύνων του προγράμματος, καθώς και ανταλλαγή εμπειρίας και ανατροφοδότησης των εκπαιδευτικών. Στο τέλος του προγράμματος θα γίνει απολογισμός  και διάχυση των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής.

Η συνολική διάρκεια της  επιμόρφωσης είναι 52 ώρες.

Η επιμόρφωση προσφέρεται δωρεάν και δεν προβλέπεται αμοιβή για την επιμορφωτική ομάδα.

 

Εργασίες 1ου Διημέρου–12, 13  Οκτωβρίου 2018

Παρασκευή 12. 10. 2018: 16.30 – 20.30

1ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

Κολιάτσου και Κολοκοτρώνη-Κόρινθος

16.30-18.00: Εισαγωγή – Χαιρετισμός – Γνωριμία και Παρουσίαση του Πιλοτικού Προγράμματος Παιδαγωγική Freinet, θεσμική και κριτική παιδαγωγική, Δέσποινα Καρακατσάνη, Παυλίνα Νικολοπούλου, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,

Παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος Αγγελική Τσαμπουράκη, Υπ.Διδ. ΤΕΠΑΕΣ Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αντωνία Γεωργαλλή, εκπαιδευτικός, ομάδα Freinet Κορίνθου, Ντίνα Μακατσά, εκπαιδευτικός, ομάδα Freinet Κορίνθου

18.00-19.00: Προβολή Ταινίας:Η μάθηση είναι ιερή, 2015 , D.Pinson

19.00-20.30:Σχολιασμός-Ανάλυση-Εκπαιδευτικά εργαλεία και ερευνητικά συμπεράσματα από την εφαρμογή της Παιδαγωγικής Freinet στη Γαλλία και άλλες χώρες, Οlivier Francomme, Université de Picardie

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 13/10/2018

Σεμινάρια-Εργαστήρια

1ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου- Κολοκοτρώνη 27

Πρωτοβάθμια-a/βαθμια

ΩΡΑ

ΘΕΜΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ

09.00- 09.30

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

9.30- 11.00

Γονείς και Εκπαιδευτικοί: Συμμαχώντας για ένα σύγχρονο σχολείο

Μαριλίνα Μπαδικιάν, Ψυχολόγος Μsc,

 

Δάφνη Δαυίδ, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

11.00- 11.15

                                         ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

11.15 – 12.15

Γονείς και Εκπαιδευτικοί: Συμμαχώντας για ένα σύγχρονο σχολείο

Μαριλίνα Μπαδικιάν, Ψυχολόγος Μsc,

 

Δάφνη Δαυίδ, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

12.15 – 12.30

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

12.30 – 14.00

Αναζητώντας την πολιτειότητα στο σύγχρονο σχολείο μέσα από τις εφαρμογές “Τι νέα” και “Μαθητικό Συμβούλιο” της παιδαγωγικής Freinet

 

 

Αναστασία Γκίοκα, Ασπασία Χαρλαμπίτα, Κατερίνα Παούρη

Δευτεροβάθμια-β/βαθμια

ΩΡΑ

ΘΕΜΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ

09.00- 09.30

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

9.30- 11.00

«Το συμβούλιο στη συνεργατική τάξη»

Ασπασία Χαραλαμπίτα-Στέλλα Μπαδικιάν,

Εκπαιδευτικοί

 

 

11.00- 11.15

                                         ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

11.15 – 12.15

«Το συμβούλιο στη συνεργατική τάξη»

Ασπασία Χαραλαμπίτα-

Στέλλα Μπαδικιάν,

Εκπαιδευτικοί

 

12.15 – 12.30

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

12.30 – 14.00

«Τι νέα; Δουλεύοντας μια τεχνική του Freinet»                              

Καίτη Σερέτη – Αρετή Χωραΐτου –Εκπαιδευτικοί

 

 

Νηπιαγωγείο

ΩΡΑ

ΘΕΜΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ

09.00- 09.30

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

9.30- 11.00

Θεσμική παιδαγωγική στο νηπιαγωγείο ή αναπτύσσοντας την αυτονομία και τη δημοκρατία στη συνεργατική τάξη (Τι νέα, Συμβούλιο τάξης, Έξοδοι στην κοινότητα)

Νατάσα Δίπλα

Παυλίνα Νικολοπούλου

Ομάδα Σκασιαρχείου

11.00- 11.15

                                         ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

11.15 – 12.15

Θεσμική παιδαγωγική στο νηπιαγωγείο ή αναπτύσσοντας την αυτονομία και τη δημοκρατία στη συνεργατική τάξη (Τι νέα, Συμβούλιο τάξης, Έξοδοι στην κοινότητα)

Νατάσα Δίπλα

Παυλίνα Νικολοπούλου

Ομάδα Σκασιαρχείου

12.15 – 12.30

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

12.30 – 14.00

Υιοθετώντας εργαλεία και Τεχνικές Φρενέ στο Ελληνικό και Γαλλικό Σχολείο

Olivier Francomme, Πανεπιστήμιο Picardie-Γαλλία

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Γονείς και Εκπαιδευτικοί: Συμμαχώντας για ένα σύγχρονο σχολείο

Μαριλίνα Μπαδικιάν, Ψυχολόγος Μsc,

Δάφνη Δαυίδ, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Περιγραφή εργαστηρίου

Γνωρίζοντας ότι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η συνεργασία και η συνέργεια μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών, το εργαστήριο αυτό στοχεύει στην παρουσίαση τρόπων ανάπτυξης λειτουργικών μοντέλων συνεργασίας. Επιμέρους στόχοι του εργαστηρίου είναι, αξιοποιώντας δυναμικής της ομάδας, και τον βιωματικό τρόπο μάθησης, οι συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους, να ανταλλάξουν ρόλους και ιδέες καθώς και να εκφράσουν συναισθήματα. Μέσα από ανάλυση περιπτώσεων θα συζητηθεί το θεωρητικό πλαίσιο των επικοινωνιακών δεξιοτήτων αλλά και καλές πρακτικές ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων στο σχολικό πλαίσιο.

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

1ο Εργαστήριο

Θέμα: «Το συμβούλιο στη συνεργατική τάξη»

Εισηγήτρια: Στέλλα Μπαδικιάν-Ασπασία Χαρλαμπίτα

Το Συμβούλιο αποτελεί βασικό θεσμό της συνεργατικής τάξης, που κινείται προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης. Τα παιδιά θεσπίζουν τους κανόνες τους, διαχειρίζονται τις συγκρούσεις, εξετάζουν τις προτάσεις που αφορούν τις δραστηριότητες και τις σχέσεις τους στους κόλπους της ομάδας. Μπορούν επίσης να ολοκληρώσουν το πλάνο εργασίας τους για την εβδομάδα ή να συζητήσουν για τα επιτεύγματα τους.Το συμβούλιο αποτελεί τη θεσπίζουσα δομή, το πλαίσιο ανταλλαγής λόγου, στο οποίο τα μέλη της ομάδας από κοινού αναλύουν τις διαφορετικές πτυχές της συλλογικής τους ζωής, παίρνουν αποφάσεις και αξιολογούν την εφαρμογή τους. Η οργάνωση του, λοιπόν, η αξιοπιστία του και η αποτελεσματικότητά του είναι θεμελιώδους σημασίας στην Παιδαγωγική Φρενέ, όπου η τάξη  λειτουργεί ως κοινότητα. Μέσα στην τάξη – κοινότητα λοιπόν αναπτύσσεται το δημοκρατικό πνεύμα και η ενδυνάμωση των αξιών, όπως ο αλληλοσεβασμός η υπευθυνότητα, η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια σε θετικό κλίμα χωρίς ανταγωνισμό.

2ο Εργαστήριο

 Θέμα: «Τι νέα; Δουλεύοντας μια τεχνική του Freinet»

Εισηγήτριες :Καίτη Σερέτη – Αρετή Χωραΐτου

Η ονομασία «Τι νέα;» προέρχεται από τη θεσμική παιδαγωγική. Η τεχνική αυτή, λοιπόν, αποτελεί μία από τις θεσμοθετημένες στιγμές της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα παιδιά μεταφέρουν στην τάξη ό,τι τους συμβαίνει έξω από αυτή. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα πλαίσιο ελεύθερου λόγου, στο οποίο θα μπορεί το καθένα να λέει αυτό που το απασχολεί και παράλληλα να γίνει κατανοητό στους υπόλοιπους. Αυτό του επιτρέπει να αποθέτει ένα μέρος της έντασης που έχει μέσα του, ενώ δημιουργεί επίσης ένα κλίμα εμπιστοσύνης και διευκολύνει την εργασία. Από την άλλη πλευρά, οι ιδέες που ακούγονται  μπορεί να εξελιχθούν σε σχέδια εργασίας: καθένας λοιπόν ρίχνει «στην κυψέλη» ιδέες για περαιτέρω έρευνα ή ερωτήματα προς απάντηση.

Οι Ασπασία Χαραλαμπίτα, Καίτη Σερέτη , Αρετή Χωραΐτου , και Στέλλα Μπαδικιάν είναι εκπαιδευτικοί , λειτουργοί στην Δημόσια Εκπαίδευση και μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας «Σκασιαρχείο» 

Πληροφορίες-Στοιχεία

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Υπεύθυνη Καθηγήτρια Δέσποινα Καρακατσάνη, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Διεύθυνση: Δαμασκηνούκαι Κολοκοτρώνη 20100-Κόρινθος

Τηλέφωνο: 27410 74991-2

 

1ο  Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου:

ΔιεύθυνσηΚολοκοτρώνη 27, Κόρινθος 201 00

Τηλέφωνο2741 022321

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο