«ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ», διήμερη συνάντηση εκπαιδευτών – εθελοντών για την εκπαίδευση και την επανένταξη των κρατουμένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διοργάνωσε με το  Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διήμερη συνάντηση με τίτλο, «Σκοπός Μορφωτικός» για την εκπαίδευση των εθελοντών και την επανένταξη των κρατουμένων.

Η εκδήλωση, διήμερο σεμινάριο με θέμα «Σκοπός Μορφωτικός» με στόχο την επιμόρφωση εθελοντών στις φυλακές, έγινε την Παρασκευή 20 Απριλίου (17.00 – 20.00) και το Σάββατο  21 Απριλίου (11.00 – 14.30) στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Ενηλίκων Τίρυνθας. Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρον. Χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Διεύθυνσης Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής. Παρακολούθησαν ο Αντιπρύτανης Αστέριος Τσιάρας, εισαγγελείς και άλλοι επίσημοι. Την πρώτη μέρα μίλησε η Διευθύντρια των Αγροτικών Φυλακών, Ευαγγελία Κατερίνη και ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου, Ιωάννης Μπαρμπαγιάννης  καθώς και η Φωτεινή Μηλιώνη, διευθύντρια της ΕΠΑΝΟΔΟΥ (Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων).

Η Ομότιμη Καθηγήτρια. Άλκηστις Κοντογιάννη παρουσίασε το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε και συνεχίζει να εφαρμόζεται στα δύο Καταστήματα Κράτησης καθώς είχε τόσο την πρωτοβουλία, όσο και την ευθύνη για την εφαρμογή. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο επιμορφωτικό πρόγραμμα Εθελοντών σε καθημερινή βάση που συνίσταται από θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα Μεταπτυχιακών φοιτητών, αλλά συμπληρώνεται με ομιλίες και δράσεις από επιστήμονες και καλλιτέχνες που με την παρέμβασή τους αναπτύσσουν δεξιότητες ζωής στους έγκλειστους. Οι εθελοντές δεν προέρχονται μόνο από την Αργολίδα αλλά και άλλα μέρη, όπως Αθήνα,  Εύβοια, Σπάρτη, Κρήτη…

Το τέλος της βραδιάς επεφύλασσε μια συγκινητική έκπληξη. Ήρθαν ορισμένοι κρατούμενοι οι οποίοι διάβασαν ένα παραμύθι του Χότζα, το οποίο αμέσως μετά απέδωσαν στη γλώσσα τους (αλβανικά, περσικά, ρομά). Κατόπιν ακούστηκε η μαγνητοφωνημένη φωνή του Biber, Τούρκου κρατούμενου από το Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου που τραγούδησε στα τούρκικα το τραγούδι του Zulfu Livanelli, “σαν τον μετανάστη», ενώ την εκδήλωση έκλεισαν οι κρατούμενοι τραγουδώντας το ίδιο τραγούδι στα  ελληνικά. Οι μισοί βούρκωσαν όπως και αρκετοί από τους παριστάμενους.   .

Τη δεύτερη μέρα μίλησε η Ευφροσύνη Γεραμάνη, Κοινωνική Λειτουργός στο Αγροτικό Κατάστημα Τίρυνθας με θέμα της «Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων στο Αγροτικό Κατάστημα Τίρυνθας και ο ρόλος των εθελοντών στην ενδυνάμωση των κρατουμένων». Συνέχισε εκ μέρους του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου ο Χρήστος Παπαμήτρου, Κοινωνικός Λειτουργός με θέμα του, «Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου».

Κατόπιν έγιναν δύο εργαστήρια στα οποία χωρίστηκαν οι παριστάμενοι. Το πρώτο εμψύχωσε η εγκληματολόγος Καλλιόπη Δημητρούλη, Άμισθη Ειδική Σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ  με θέμα, «Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην προσωπική  ανάπτυξη και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων». Το δεύτερο εμψύχωσε η εγκληματολόγος Σοφία Γιοβάνογλου, Επιστημονική Συνεργάτις στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής με θέμα «η τέχνη στη φυλακή και η υποβοήθηση της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων». Στη συνέχεια οι εθελοντές άλλαξαν εργαστήριο.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν την αξιολόγηση και έφυγαν συγκινημένοι παίρνοντας μαζί τους συγκεκριμένες γνώσεις και πολλούς προβληματισμούς, ενώ εξέφρασαν την ανάγκη που ένιωσαν για συνέχιση της επιμόρφωσης. Τα λόγια του Ευτ. Φυτράκη σφράγισαν το διήμερο, «Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μια επιστημονική συνάντηση γίνεται στη φυλακή». Η αρχή έγινε. Και εμείς συνεχίζουμε.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο