Ποιο είναι το έργο της “Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών – ΕτΠ;”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Συστάθηκε το 1994 με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και έχει ως αποστολή τη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και την ενημέρωσή τους για τις πολιτικές της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στους τομείς πολιτικής που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες. Τόσο τα 350 τακτικά όσο και τα 350 αναπληρωματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πρέπει να έχουν εκλεγεί ή να λογοδοτούν πολιτικά σε μια αιρετή συνέλευση της περιφέρειας ή του δήμου προέλευσής τους. 

Η ΕτΠ ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα, από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές έως τους μεμονωμένους πολίτες. Περιφερειακές και τοπικές αρχές, ενώσεις, ΜΚΟ, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικτυακές έρευνες, διαβουλεύσεις και εκδηλώσεις. Τα βραβεία για την Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια απευθύνονται σε όλες τις περιφέρειες με πολιτικές αρμοδιότητες, ενώ οι διαγωνισμοί διατριβών απευθύνονται σε πανεπιστημιακούς.

Η ΕτΠ έχει συγκροτήσει διάφορα δίκτυα, για να δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις της ΕΕ να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές, να συνεργάζονται και να συμβάλλουν στον διάλογο της ΕΕ για διάφορα θέματα, όπως η ανάπτυξη και η απασχόληση, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η διασυνοριακή συνεργασία, η ανάπτυξη και η επικουρικότητα.

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν επίσης να υπογράψουν τον Χάρτη για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση στην Ευρώπη, ο οποίος συμβάλλει στην ευρύτερη προβολή της νομιμοποίησης και της ευθύνης των πόλεων και των περιφερειών να συμμετάσχουν στη διαδικασία εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών της ΕΕ.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-committee-regions_el

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο