Επίθεση Ισπανού διπλωμάτη στην κυβέρνηση της Καταλονίας: “Το δημοψήφισμα αυτό είναι ένα χαμηλού κόστους πραξικόπημα”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίγες μόνο ώρες πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ένας Ισπανός διπλωμάτης επιτίθεται στην κυβέρνηση της Ισπανίας λέγοντας ότι “το δημοψήφισμα αυτό είναι ένα χαμηλού κόστους πραξικόπημα από την κυβέρνηση της Καταλονίας”.

Χωρίς περιστροφές, ο Ισπανός πρέσβης στη Βρετανία, Carlos Bastarreche δήλωσε ότι “το δημοψήφισμα αυτό είναι ένα χαμηλού κόστους πραξικόπημα από την κυβέρνηση της Καταλονίας”, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία για την έκβαση της όλης διαδικασίας, η οποία, ως γνωστόν, έχει απαγορευτεί από την ισπανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε την καταλανική κυβέρνηση ότι αυτή της η πρωτοβουλία θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη σταθερότητα στην Ισπανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ισπανία. 

“Αν (σ.σ.: η κυβέρνηση της Καταλονίας) πετύχει τον στόχο της, αυτό θα είναι μια τραγωδία για την Ευρώπη, αρχής γενομένης από τη Βρετανία, γιατί πολύ απλά θα σημαίνει ότι μια επαρχία μπορεί να παραβεί τους νόμους”, είπε ο Ισπανός πρέσβης.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία είναι κυριολεκτικά κομμένη στα δύο ενόψει του δημοψηφίσματος.

Διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας

Το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρώπης για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που οι υποστηρικτές της θέλουν να οργανώσουν αύριο Κυριακή στην Καταλονία.

“Είμαστε κι εμείς Καταλανοί!”, φώναζαν γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) οι διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου της πόλης, ενώ μερικοί προστατεύονταν από μια ισχυρή νεροποντή με τη βοήθεια μιας μεγάλης σημαίας της Ισπανίας που είχαν απλώσει πάνω από τα κεφάλια σαν μουσαμά.

“Ο Πουτζεμόντ στη φυλακή”, φώναζαν άλλοι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, τον υποστηρικτή της ανεξαρτησίας Κάρλες Πουτζεμόντ. Ο διαδηλώσεις υπέρ της παραμονής στην Ισπανία είναι σπάνιες στην Καταλονία, παρόλο που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περισσότεροι είναι οι Καταλανοί που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ισπανία απ’ όσους θέλουν να την εγκαταλείψουν.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που είχε παραγγελθεί από την περιφερειακη κυβέρνηση δίνει μάλιστα ένα προβάδισμα στην παράταξη του όχι με 49,4% των ερωτηθέντων, έναντι 41,1% που θέλουν την ανεξαρτησία.

Αντίθετα πάνω από 70% των Καταλανών επιθυμούν το θέμα να διευθετηθεί με ένα νόμιμο δημοψήφισμα.

“Βρίσκομαι εδώ επειδή βαρέθηκα αυτή τη ρήξη, αυτή η ‘αντι-δημοκρατία’ με κουράζει, αυτό που μας επιβάλλουν, οι παραβιάσεις του νόμου και το γεγονός ότι αισθανόμαστε διαφορετικοί” από την υπόλοιπη Ισπανία, συνοψίζει η Μαρία Ζοζέ Μορένο, μια διαδηλώτρια 54 ετών στη Βαρκελόνη.

“Πιστεύω ότι θα μπρούσαμε να κάνουμε ένα νόμιμο δημοψήφισμα, γιατί όχι, με συναινετικό τρόπο”, πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης σημαίες της Καταλονίας και της Ευρώπης και πανό που έγραφαν “Η Καταλονία είναι Ισπανία”.

Και στο Μπιλμπάο “υπέρ”

Εκτός από τη Βαρκελώνη όμως, περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στους δρόμους του Μπιλμπάο, στην ισπανική Χώρα των Βάσκων, για να υποστηρίξουν το αυριανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, σύμφωνα με την ένωση πολιτών Gure Esku Dago που οργάνωσε τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν τα κύρια βασκικά κόμματα και συνδικάτα.

“Διατηρούμε σταθερά τη στράτευσή μας υπέρ του δικαιώματος να αποφασίζουμε”, έγραψε στο Twitter η ένωση, η οποία είχε ήδη οργανώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια σημαντική διαδήλωση του ίδιου τύπου στη Χώρα των Βάσκων, μια περιφέρεια όπου παραμένουν ισχυρά τα αυτονομιστικά αισθήματα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Από την πλευρά του, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα στο επίμαχο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έχουν κλείσει.

Μόνο “μερικά” εν δυνάμει εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από ανθρώπους που θέλουν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της αστυνομίας να εφαρμόσει τη δικαστική εντολή που απαγορεύει τη χρήση δημοσίων κτιρίων για την προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τι λέει ο Καταλανός πρόεδρος

Τους τόνους της αντιπαράθεσης προσπάθησε να ρίξει ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ. Ζήτησε σήμερα μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη, την παραμονή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση στην περιφέρειά του, το οποίο έχει απαγορευθεί από την κεντρική κυβέρνηση.

“Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χωρίς να απευθύνει το μήνυμά του ιδιαίτερα σε κάποιον θεσμό, ανέφερε ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Αυτός που θα δεχθεί να αναλάβει αυτή τη μεσολάβηση ξέρει ότι θα μπορεί να υπολογίζει στη βούληση της καταλανικής πατρίδας να συμμετάσχει και να κάνει διάλογο και από τη στιγμή αυτή μια ενεργή στάση παρακολούθησης και ενδιαφέροντος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν λογική”, πρόσθεσε.

Αύριο “αυτό που δεν θα συμβεί είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο”, δήλωσε επίσης ο Κάρλες Πουτζεμόν λιγότερο από 24 ώρες πριν από το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ζητώντας από τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε βία.

Σε μια 45λεπτη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κάρλες Πουτζεμόντ δηλώνει πως εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να μην πραγματοποιήσει αυτή την ψηφοφορία που έχει απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, αν η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι δεχθεί να αρχίσει συνομιλίες που θα επιτρέψουν να διεξαχθεί κάποια στιγμή ένα νόμιμο δημοψήφισμα.

“Αν το ισπανικό κράτος πει ‘ας συμφωνήσουμε σ’ ένα δημοψήφισμα το σταματάμε αυτό. Ναι προφανώς, αυτή είναι η οδός που όλοι οι Καταλανοί επιθυμούν”, δήλωσε ο Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως όλα είναι έτοιμα για το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θέλει πάση θυσία να απαγορεύσει.

“Προσπαθώ να μην αφήνομαι να κυριευθώ από τα συναισθήματα, αν και υπάρχουν σ’ όλους μας… Όμως βασικά αυτές τις στιγμές αισθάνομαι πως έχω να αναλάβω μια μεγάλη ευθύνη. Είναι μια σοβαρή στιγμή”.

Εκκένωση αποφάσισε η κυβέρνηση

Όπως και να ‘χει, η Καταλονία μοιάζει με καζάνι που βράζει ενόψει του -απαγορευμένου- δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής. Όπως ανακοίνωσε ισπανική κυβερνητική πηγή, η αστυνομία θα απομακρύνει τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία τα οποία έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα για το αυριανό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μάλιστα, η απομάκρυνσή τους θα γίνει αύριο, ανήμερα του δημοψηφίσματος, ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Εξαρτάται από την αστυνομία για το πώς θα τους απομακρύνει, δήλωσε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Αυτή η τελευταία αναφορά από πλευράς κυβέρνησης εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσο θα εξελιχθούν ομαλά οι εκκενώσεις των σχολείων, καθώς οι Καταλανοί δείχνουν αποφασισμένοι να μη φύγουν από αυτά, την ίδια στιγμή που η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή χιλιάδες αστυνομικούς για να αποφευχθούν παρατράγουδα. 

Όσον αφορά τους εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους στο αυριανό δημοψήφισμα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ(!), σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

pronews.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 19 Απριλίου

Σήμερα  Παρασκευή 19 Απριλίου 2024   είναι της  Άγιος Θεόδωρος...

Βαρύ πένθος στο Άστρος: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 25 ετών ο Παναγιώτης Κολοβός

Δύσκολες ώρες για την τοπική κοινωνία του Άστρους Κυνουρίας...

Δώρο Πάσχα: Έως και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή

Έως την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, θα πρέπει...

Συνελήφθησαν 43 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο