Σε εξέλιξη το market test για το 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε εξέλιξη είναι τo market test για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει εικόνα για το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από ξένες και εγχώριες επιχειρήσεις.

Βασικό ζήτημα παραμένει και η ολοκλήρωση του μακροχρόνιου σχεδιασμού, ο οποίος θα προσδιορίσει τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2030.

Όπως είναι γνωστό, διεθνής δέσμευση και κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μετάβαση σε ένα νέο μείγμα, όπου ο λιγνίτης θα παραμένει ένα από τα βασικά καύσιμα αλλά το μερίδιό του θα περιοριστεί και σταδιακά το μεγαλύτερο μερίδιο θα προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ στη μεταβατική φάση κρίσιμο ρόλο θα παίξει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Προς την ίδια κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι τιμές των δικαιωμάτων CO2, οι οποίες θα επηρεάσουν το κόστος του λιγνίτη (ανοδικά), πολιτική που υιοθετείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης.

Το υπουργείο επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες για την πώληση των μονάδων ενώ βασική εκκρεμότητα μέχρι στιγμής παραμένει το εργασιακό καθεστώς των 1300 υπαλλήλων των προς πώληση μονάδων. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξει ρήτρα που θα παρέχει πενταετή προστασία στους εργαζομένους όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Φάμελλος: Δεν θα ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία

Απαντώντας την Τρίτη σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ κατά το α’ εξάμηνο του 2018 ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι «όσον αφορά στη ΔΕΗ παρακολουθούμε στο ΥΠΕΝ τις εξελίξεις, μετά και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και περιμένουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος (market test) για τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποιες από αυτές, χωρίς να ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία. Στόχος μας παραμένει η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η αύξηση των ΑΠΕ σε ποσοστό 50%, έως το 2030, καθώς και ο περιορισμός της χρήσης λιγνίτη», ανέφερε.

Μετατίθεται χρονικά η ψήφιση του Ειδικού Τιμολογίου Ρεύματος για τη Δυτική Μακεδονία

Μετατίθεται χρονικά για την επόμενη Τετάρτη η ψήφιση του Ειδικού Τιμολογίου Ρεύματος για τη Δυτική Μακεδονία ή οποί α ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη. 

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα παρέχεται μείωση στην τιμή του ρεύματος κατά 30% για όλα τα νοικοκυριά στη Δυτική Μακεδονία καθώς και για τους κατοίκους Μεγαλόπολης και Αρκαδίας.

insider.gr

  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • ΔΕΗ
- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο