Πλειστηριασμοί: Έρχεται σκληρό «παζάρι» για την πρώτη κατοικία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ψηλά» στην ατζέντα του ελληνικού προγράμματος θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι πλειστηριασμοί, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Και αυτό γιατί όπως έχει καταστεί σαφές – σε όλους τους τόνους – από τους δανειστές – η επίσπευση των πλειστηριασμών, φυσικών και ηλεκτρονικών, αποτελεί μείζον ζήτημα στο τρέχον στάδιο του ελληνικού προγράμματος.

Και αυτό γιατί, αφενός, μέσω της επίσπευσης των πλειστηριασμών, θα «παραδειγματιστούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ώστε να αρχίσουν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους και να επιτύχουν οι τράπεζες τους φιλόδοξους στόχους για τα κόκκινα δάνεια.

Αφετέρου, μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών θα διαμορφωθούν οι τρέχουσες αγοραίες τιμές των ακινήτων, ώστε να αναπροσαρμοστούν οι προβλέψεις στους ισολογισμούς των δανειστών, αλλά και να «τυποποιηθούν» σε πακέτα τα δάνεια που έχουν ακίνητα ως εξασφάλιση, προκειμένου να πωληθούν στα funds.

Αυτό το διττό «στοίχημα» που έχουν θέσει για την Ελλάδα οι θεσμοί, δεν αποκλείεται να προσκρούσει σε έναν νέο γύρο αντιδράσεων, προερχόμενο όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά και από μέλη της κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη. Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις στο θέμα των πλειστηριασμών, σε περίπτωση που «το πράγμα ξεφύγει» και δεν διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο Πάνος Σκουρλέτης θέτει ξεκάθαρα θέμα μονομερών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

«Εάν δούμε πως δεν διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία στο ύψος που έχει προσδιοριστεί από την κυβέρνηση και δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις έτσι ώστε να γίνει πράξη. Ακόμα κι αν δεν είναι κατανοητό από την πλευρά των δανειστών», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κι ενώ η ατμόσφαιρα μπορεί να «ηλεκτριστεί» ανά πάσα στιγμή, η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά κανονικά.

Δυο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, μέσω της πλατφόρμας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Το πρώτο ακίνητο ανήκε σε υπερχρεωμένη κατασκευαστική εταιρεία.

Ειδικότερα, για οφειλή 100.000 ευρώ, βγήκε στον πλειστηριασμό διώροφο ακίνητο της εταιρείας που βρίσκεται στην Κηφισιά, έκτασης περίπου 400 τ.μ., το οποία σύμφωνα με την περιγραφή είναι εγκαταλελειμμένο.

Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στις 181.000 ευρώ, ο πλειστηριασμός ολοκληρώθηκε (γόνιμος) αλλά για λόγους προσωπικών δεδομένων, τον τελικό πλειοδότη και το ποσόν μπορούν να δουν μόνον όσοι έχουν έννομο συμφέρον, και ανακοινώνονται από τον συμβολαιογράφο που διενεργεί κάθε πλειστηριασμό.

Το δεύτερο ακίνητο που έβγαλε σε πλειστηριασμό η Τράπεζα Πειραιώς, ανήκε σε ιδιώτη στο Κορωπί. Πρόκειται για οικόπεδο με ημιτελή οικοδομή, αποθήκη άνω των 200 τ.μ., κατάστημα 285 τ.μ., και δυο διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας περίπου 200 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 398.000 ευρώ.

insider.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας

Στην ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας προχώρησε ο ΕΦΕΤ, μετά...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την Δευτέρα 22 Απριλίου. Κοινές δράσεις, αναπτυξιακά προγράμματα και αθλητικές υποδομές ήταν τα κυριότερα σημεία της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ομοσπονδίας και της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Με διάθεση συνεργασίας για την προβολή, την ανάδειξη

Κέντρο Κοινότητας | Το πρόγραμμα Μάϊου 2024 για την Κινητή Μονάδα

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει το πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας του Κέντρου Κοινότητας για τον Μάιο 2024. Διαβάστε το αρχείο, ΕΔΩ.

Λειτουργίες Ελλήνων Συνθετών

Αναμένοντας την Ανάσταση του Κυρίου, θα γευτούμε το κατανυκτικό κλίμα της Σαρακοστής μέσα από επιλεγμένες Λειτουργίες Ελλήνων συνθετών (Αυγουστίνος Ρούσσος, Γιάννης Δροσίτης, Γεώργιος Πονηρίδης), ενώ το Requiem του Γιάννη Ρούσσου θα εντείνει το θρησκευτικό συναίσθημα. Μία περιήγηση στην ελληνική έντεχνη μουσική για φωνή και όργανο εναρμονισμένη με το πνεύμα των Παθών του Κυρίου. Ερμηνεύουν η

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο