ΔΕΗ: Μεγαλύτερες εκπτώσεις, αλλά πιο αυστηρά κριτήρια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές στο λεγόμενο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος, το οποίο έχει θεσπιστεί για να μειώνει το ενεργειακό κόστος στους χαμηλών εισοδημάτων πολίτες, πρόκειται να φέρει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, θα ρυθμιστεί ο τρόπος ανάκτησης των «παλαιών» Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ύψους συνολικά περί τα 360 εκατ. ευρώ, που το σύστημα χρωστάει στη ΔΕΗ, χωρίς όμως, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Σταθάκης, να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Βασικό σκεπτικό των αλλαγών που επέρχονται στο ΚΟΤ είναι να αυξηθούν οι παρεχόμενες εκπτώσεις, ειδικά  για τους πολύ φτωχούς καταναλωτές, εκείνους δηλαδή που δικαιούνται το λεγόμενο “εισόδημα αλληλεγγύης”, ενώ ταυτόχρονα να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ έτσι ώστε να μην μπορούν να εκμεταλλεύονται το κοινωνικό αυτό μέτρο όσοι έχουν μεγάλη περιουσία αλλά δεν εμφανίζουν επίσημα εισοδήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθιερωθούν τέσσερις κατηγορίες Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 20% και κλιμακώνονται σε 40%, 60% και 80%. Το υπουργείο θα προσδιορίσει τις επόμενες ημέρες τα εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια, που θα λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη ή όχι στο ΚΟΤ, αλλά και για την ένταξη στις επιμέρους κατηγορίες.

Στην περίπτωση για παράδειγμα της ακίνητης περιουσίας, το κριτήριο θα λαμβάνει πιθανότατα υπόψιν κατά πόσο αυτή αποφέρει στον ιδιοκτήτη του εισόδημα ή όχι. Το να κατέχει κανείς ξενοίκιαστα ακίνητα τα οποία δεν του αποφέρουν έσοδα, παρά τον επιβαρύνουν με ΕΝΦΙΑ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ευκατάστατος.

Η έκπτωση 80% θα αφορά μόνο τους δικαιούχους του “εισοδήματος αλληλεγγύης”, για συγκεκριμένο όμως αριθμό κιλοβατωρών που να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους κατοίκους νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό κάτω από 3.000 άτομα, τους έχοντες ανάγκη μηχανημάτων μηχανικής υποστήριξης κ.λπ.

Για όλες πάντως τις κατηγορίες του “νέου ΚΟΤ”, η διαδικασία χορήγησης γίνεται πιο αυστηρή, καθώς εκτός από εισοδηματικά κριτήρια, καθιερώνονται και περιουσιακά (καταθέσεις, ακίνητη περιουσία), πιθανόν ακόμη και το τεκμήριο των αυτοκινήτων που κατέχει μια οικογένεια.

Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Όσον αφορά το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) θα υπάρξει παρέμβαση σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά τον τρόπο ανάκτησης από τη ΔΕΗ των ποσών που διεκδικεί από προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο αφορά τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στα κλιμάκια με τα οποία καθορίζεται η χρέωση ΥΚΩ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος.

Για τα χρωστούμενα προηγούμενων χρόνων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει καθορίσει το ποσό αυτό στα 360 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να ανακτηθούν μέσα σε μια πενταετία.

Η κυβέρνηση για να αποφύγει να επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος, έχει αποφασίσει να καλυφθούν τα ποσά αυτά σταδιακά μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τον «κωδικό» του προϋπολογισμού και για το αν έχουν δώσει το πράσινο φως οι δανειστές, δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στον εξορθολογισμό των τεσσάρων κλιμακίων των ΥΚΩ και του τρόπου χρέωσης των οικιακών καταναλωτών.

Σήμερα κάθε φορά που κάποιος υπερβαίνει ένα κλιμάκιο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, επιβαρύνεται με την υψηλότερη χρέωση για όλη την ενέργεια που κατανάλωσε, και όχι μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα. Αν για παράδειγμα ένας καταναλωτής φτάσει τις 2.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο, δεν χρεώνεται με άλλη τιμή για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες, και με άλλη για τις επιπλέον 200. Επιβαρύνεται με την υψηλότερη χρέωση για το σύνολο της κατανάλωσης.

Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος χρέωσης. Στο εξής όταν ο καταναλωτής ξεπερνά τις 2.000 κιλοβατώρες, θα χρεώνεται με την χρέωση της υψηλότερης κλίμακας, μόνο για την επιπλέον ποσότητα ρεύματος. Πχ. μόνο για τις 200 kWh με βάση το προηγούμενο παράδειγμα.

Με το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψει σημαντική ελάφρυνση για καταναλώσεις από 2.000 έως 4.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, που μπορεί, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, και να ανέλθει σε 50 – 60 ευρώ ανά λογαριασμό.

Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο μέσος καταναλωτής όταν έρχεται αντιμέτωπος με απότομες αυξήσεις της κατανάλωσής του, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως καύσωνας το καλοκαίρι ή πολύ κρύο το χειμώνα, όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο χειμώνα.

news247.gr

  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • ΔΕΗ
- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο