Οι «αποθαρρημένοι» Έλληνες εκτοξεύουν την ανεργία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί σήμερα η ανεργία στην Ελλάδα να εμφανίζεται στο 21,2% και ο αριθμός  των ανέργων να έχει βάσει των στατιστικών επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν τον Οκτώβριο του 2011, δηλαδή στους 960.000, ωστόσο ειδικοί θεωρούν πως η «πραγματική» ανεργία είναι έως και 6% μεγαλύτερη.

Να σημειωθεί πως το Νοέμβριο του 2013, όταν και η ανεργία σκαρφάλωσε στο 28,7%, ο αριθμός των ανέργων ήταν 1,38 εκατομμύριο. Στους 46 μήνες που μεσολάβησαν ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται να έχει μειωθεί -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή – κατά 7,5% ή κατά 424.000 άτομα.

Κάνοντας χρήση εναλλακτικών δεικτών εκτίμησης του ποσοστού ανεργίας, που αποτυπώνουν πληρέστερα την κατάσταση της αγοράς εργασίας και που λαμβάνουν υπόψη τους ανέργους, τους αποθαρρημένους ανέργους, το λοιπό εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό και τη μη ηθελημένη μερική απασχόληση, ειδικοί και ερευνητικά κέντρα όπως το ΙΝΕ ΓΣΕΕ ανεβάζουν το «πραγματικό» ποσοστό ανεργίας στο 27,2%, ήτοι τοποθετούν τον αριθμό των ανέργων στο 1,311 εκατομμύριο.

Η ανάλυση αυτή συμπεριλαμβάνει στους ανέργους τους αποθαρρυμένους και τους υποαπασχολούμενους. Αποθαρρημένοι άνεργοι είναι οι άνεργοι που δεν αναζητούν απασχόληση, αλλά θα ήθελαν να έχουν εργασία και είναι διατεθειμένοι να την αναλάβουν μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες. Υποαπασχολούμενοι είναι αυτοί που απασχολούνται με μερική απασχόληση χωρίς τη βούληση τους. Αν ληφθούν υπόψη οι δύο παραπάνω κατηγορίες τότε περιγράφεται πλήρως η έκταση της ανεργίας από την πλευρά της κοινωνικής αναπαραγωγής και των κοινωνικών επιπτώσεων της ανεργίας.

Συνολικά, οι παραπάνω στατικές και δυναμικές αναλύσεις προηγούμενων επεισοδίων δείχνουν ότι οι διαρθρωτικοί παράγοντες αποτελούν βασικά στοιχεία για την επιτυχή μείωση της ανεργίας. Οι μεγάλες και σταθερές μειώσεις της ανεργίας πραγματοποιήθηκαν με την ύπαρξη κυκλικών συνθηκών στήριξης και με υπεύθυνες μισθολογικές πολιτικές και μετά από εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις των προϊόντων και της αγοράς εργασίας.

Η ακούσια υποαπασχολούμενοι και οι αποθαρρημένοι άνεργοι αναδείχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης σε σημαντικές ομάδες του εργατικού δυναμικού και αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης και της απορρύθμισης στην ποιότητα της εργασίας και στο βιοτικό επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας.

Να σημειωθεί πως στις σχετικές έρευνες δεν μετράται το τμήμα του εργατικού δυναμικού που μετανάστευσε και το οποίο εάν παρέμενε στη χώρα θα αύξανε ακόμη περισσότερο το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας.

Μελέτη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η οποία εξετάζει 25 επεισόδια μεγάλης ανεργίας (συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα την περίοδο του 2013) καταλήγει στο συμπέρασμα πως μεγάλες και σταθερές μειώσεις της ανεργίας σημειώθηκαν όταν ο οικονομικός κύκλος ήταν υποστηρικτικός , όταν οι μισθολογικές πολιτικές ήταν «σφικτές» και αφού είχαν προηγηθεί εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας.

Αν και στην περίπτωση της Ελλάδος θεωρητικά συντρέχουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις η αποκλιμάκωση της ανεργίας -στατιστικής και πραγματικής -είναι εξαιρετικά αργή, γεγονός που αποτυπώνει το πλήγμα που έχει καταφέρει στον παραγωγικό ιστό η πολυετής ύφεση και η αποσάθρωση της αγοράς εργασίας.

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

Πασχαλινό Bazaar από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Πασχαλινά Bazaars από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο