Έρευνα: Ποιο είναι το χειρότερο και ποιο το καλύτερο κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία των νέων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύμφωνα με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μία νέα έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας -την οποία επικαλείται το BBC – το Instagram παίρνει τη χειρότερη βαθμολογία ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το YouTube την καλύτερη, όσον αφορά την επίπτωση που έχουν στην ψυχική υγεία των νέων. Το Facebook φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ειδικότερα, η προκειμένη έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 1.479 νέων, ηλικίας 14 έως 24 ετών. Η έρευνα ζήτησε από τους νέους να αξιολογήσουν τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για το ποιες έχουν τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική κατάστασή τους, προκαλώντας περισσότερο άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά, εκφοβισμό, προβλήματα σωματικής εικόνας κ.ά.

Αξιολογώντας κάθε μέσο δικτύωσης με βάση 14 κριτήρια, οι νέοι ανέδειξαν το YouTube ως αυτό με τη θετικότερη επίπτωση στην ψυχική υγείας τους. Ακολουθεί δεύτερο το Twitter, τρίτο το Facebook, τέταρτο το Snapchat και τελευταίο το Instagram.

Σημειώνεται πως η επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας Σίρλεϊ Κράμερ επεσήμανε πως «είναι ενδιαφέρον ότι το Instragram και το Snapchat θεωρούνται τα χειρότερα για την ψυχική υγεία και ευεξία, καθώς και οι δύο πλατφόρμες δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, πράγμα που φαίνεται πως ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους».

Περίπου το 90% των νέων -μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα- είναι χρήστες των social media. Η έκθεση προειδοποιεί ότι «τα κοινωνικά μέσα μπορεί να τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας», παράλληλα όμως αναγνώρισε ότι μπορούν να λειτουργήσουν και με ωφέλιμο τρόπο.

spoudase.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, είχε συνάντηση, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), τα έργα των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι προτάσεις καλύπτουν μια σειρά δράσεων

Tιμητική εκδήλωση για τον Αργύρη Π.Π. Πετρονώτη

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του...

Το πρόγραμμα των αγώνων των επτά πρωταθλητών του 5ου ομίλου στο δρόμο για τη Γ’ Εθνική

Το πρόγραμμα των αγώνων μεταξύ των επτά πρωταθλητών Ενώσεων...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο