Αυτή είναι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δημοσιεύθηκε λίγο μετά την ορκωμοσία…

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε απόψε ότι η εμπορική στρατηγική της για την προστασία των αμερικανικών θέσεων εργασίας θα ξεκινήσει με την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που δημοσιεύθηκε λίγο μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ «θα πατάξουν αυτές τις χώρες που παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και βλάπτουν τους αμερικανούς εργαζομένους με αυτό τον τρόπο».

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί και μια άλλη εμπορική συμφωνία, τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό. «Για πάρα πολύ καιρό οι Αμερικανοί αναγκάζονταν να δέχονται εμπορικές συμφωνίες που έθεταν τα συμφέροντα των δικτυωμένων και της ελίτ της Ουάσινγκτον πάνω από εκείνα των σκληρά εργαζόμενων αντρών και γυναικών αυτής της χώρας» συνεχίζει η ανακοίνωση, η οποία υποστηρίζει ακόμα πως το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να κλείσουν τα εργοστάσια και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας να μεταφερθούν στο εξωτερικό, ενώ «οι Αμερικανοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με υψηλό εμπορικό έλλειμμα και μία πληγείσα παραγωγική βάση». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι σκληρές και δίκαιες (εμπορικές) συμφωνίες» θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία και να επιστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. «Η στρατηγική αυτή ξεκινά με την αποχώρηση από την TPP και με τη διασφάλιση ότι τυχόν νέες εμπορικές συμφωνίες θα συναφθούν προς το συμφέρον των αμερικανών εργαζομένων».

Επίσης, αν τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη στη NAFTA αρνηθούν να δώσουν στους αμερικανούς εργαζόμενους μια δίκαιη συμφωνία σε μια επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης, «ο πρόεδρος θα προαναγγείλει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη NAFTA», επισημαίνεται. Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει την TPP. Οι υποστηρικτές αυτής της συνθήκης ανησυχούν γιατί πιστεύουν ότι με την εγκατάλειψή της θα ισχυροποιηθεί η θέση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού, εις βάρος των ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

lifo.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βαρύ πένθος στο Άστρος: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 25 ετών ο Παναγιώτης Κολοβός

Δύσκολες ώρες για την τοπική κοινωνία του Άστρους Κυνουρίας...

Δώρο Πάσχα: Έως και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή

Έως την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, θα πρέπει...

Συνελήφθησαν 43 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης σε περιοχές του Δήμου Τρίπολης

Την Κυριακή 21/04/2024 λόγω επειγουσών εργασιών συντήρησης του δικτύου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο