Διάλογος με το Δήμο και εξασφάλιση προϋποθέσεων πριν την εγκατάσταση προσφύγων στην Καλαμάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, την Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου 2016, για το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, ο Δήμαρχος Καλαμάτας είπε τα εξής:

«Εγώ συμφωνώ με τον κ. Βίτσα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ότι το ζήτημα είναι εθνικό και πατριωτικό, πλην όμως και επειδή το βάρος θα το αναλάβουν οι Δήμοι – προφανώς στην περιφέρεια των Δήμων θα γίνει η φιλοξενία- αυτοί με τους οποίους πρέπει να συζητήσει ο Υπουργός είναι οι Δήμοι. Θεωρώ αδιανόητο να γίνει μία εγκατάσταση προσφύγων στην Καλαμάτα, χωρίς να έχουν κουβεντιάσει με το Δήμο Καλαμάτας».

Ο Π. Νίκας τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως κρούση προς την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας από την Κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «ούτε μας έχει ζητηθεί κάτι, ούτε έχουμε συζητήσει κάτι. Κατηγορηματικά όχι.
Αυτό το οποίο συνέβη με τους 41 έρημους και θαλασσοπνιγμένους ήταν ένα ξαφνικό γεγονός. Τους φιλοξένησε η πόλη, για το χρόνο, ο οποίος απαιτείτο και στη συνέχεια μετέβησαν στην Αθήνα».

ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ

Σε ερώτημα, εάν ο Δήμος Καλαμάτας είναι έτοιμος για περιπτώσεις νέας έλευσης μεταναστών, αφού πλέον οι διακινητές επιλέγουν το θαλάσσιο δρόμο προς Ιταλία, ο Δήμαρχος ανέφερε πως «αυτό έχει σχέση με τροφοδοσία, με ασφάλεια, με υγεία, με προσωπικό, έχει σχέση με όλες τις δομές του κράτους. Είναι προφανές ότι καταστάσεις Ειδομένης και λιμένος Πειραιώς, Λέσβου κ.λπ. είναι καταστάσεις μη αποδεκτές. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή.
Επομένως, εάν υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός, πρέπει να γίνει κουβέντα με το Δήμαρχο από πλευράς Κυβέρνησης και, βεβαίως, πρέπει να υπάρξουν και οι προϋποθέσεις οι αναγκαίες: εννοώ υγεία, ασφάλεια, τροφοδοσία, προσωπικό κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Ειδομένης, ως παράδειγμα».
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι αναφέρεται «σε συνανθρώπους μας δυστυχισμένους, πονεμένους, ρημαγμένους, που αναζητούν ελπίδα, αναζητούν μία καλύτερη ζωή, επομένως έχουμε υποχρέωση στον τόπο μας – όσο είναι εδώ – να τους φερόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι Δήμοι θα συμβάλουν, αλλά να συνεννοηθούμε! Δηλαδή, η προϋπόθεση είναι το κράτος να έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις: τροφοδοσία, υγεία, ασφάλεια και όχι στα λόγια! Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν κίνδυνοι για τις τοπικές κοινωνίες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο