Εκδήλωση μνήμης στην Καλαμάτα για τα 32 χρόνια από τους σεισμούς του 1986

Εκδήλωση μνήμης με την παρέλευση 32 ετών από τους σεισμούς του 1986 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, στις 11.00 το πρωί, στο μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος.

Μετά την τέλεση τρισαγίου από ιερέα για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986, ο Δήμαρχος απέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στις τραγικές ημέρες των σεισμών πριν από 32 χρόνια, όταν θρηνούσαμε 22 νεκρούς, υπήρχαν εκατοντάδες τραυματίες και πάνω από 2.000 κτήρια κατεστραμμένα. Ο Π. Νίκας τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση κάθε χρόνο να θυμόμαστε τις τραγικές ώρες, για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια ή να προσπαθήσουμε να μην έχουμε αυτές τις καταστροφές, Να ετοιμαζόμαστε! Ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο, θα ξανάρθει, αυτό είναι βέβαιο και πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία».
Ο Δήμαρχος ευχήθηκε να είναι «αιωνία η μνήμη των 22 ανθρώπων που χάσαμε, να θυμόμαστε και τους πάνω από 300 τραυματίες, μερικοί από τους οποίους βαρύτατα τραυματισμένοι.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

DSCN1110 Medium

Να θυμόμαστε εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν, με πρώτη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με στελέχη από όλη την Ελλάδα, την Αστυνομία, το Στρατό. Έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε». Μάλιστα, ο Π. Νίκας επεσήμανε πως «ο Δήμος Καλαμάτας θα ετοιμάσει το μνημείο των πυροσβεστών και θα εγκαινιαστεί μέσα στο φθινόπωρο».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη «στους εθελοντές – τον Ερυθρό Σταυρό πρώτα απ’ όλα – και χαίρομαι διότι το εθελοντικό κίνημα έχει τόσο μεγαλώσει στην πόλη και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κακιάς στιγμής».
Ζήτησε, επίσης, «να θυμόμαστε ότι υπήρξαν άξιοι άνθρωποι, οι οποίοι βοήθησαν ώστε η πόλη να γίνει πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν. Οι Δήμαρχοι, με πρώτο τον τότε Δήμαρχο, τον κ. Μπένο, τα Δημοτικά Συμβούλια που με πνεύμα ομόνοιας έλυσαν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε η πόλη» και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας και συνεργασίας.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο, η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις 8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από τον – μικρότερου μεγέθους, αλλά επίσης πολύ ισχυρό – σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε την Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες.
Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης – Καλαμάτας για 24 ώρες.
Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου».
Η Καλαμάτα και η περιοχή της δοκιμάστηκαν σκληρά από τους σεισμούς 32 χρόνια πριν. Για χρόνια και μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους, μεγάλο μέρος των κατοίκων έμεινε σε σκηνές και λυόμενα, υπό δύσκολες συνθήκες. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν, όμως, και πολλά κρατικά και δημοτικά κτήρια.
Σήμερα, τα σημάδια είναι ελάχιστα, καθώς για την ανασυγκρότηση μόχθησαν οι πολίτες, με τη συμπαράσταση του Κράτους και του Δήμου, των αποδήμων Ελλήνων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
καθώς σεισμοί θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο