Kalamata 2030: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι της Έκθεσης Σαν Καλοτάξιδι Σκαρί… του Παναγιώτη Σοφοκίτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι της Έκθεσης Σαν Καλοτάξιδι Σκαρί… του Παναγιώτη Σοφοκίτη, που ξεκίνησε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και κατέληξε στις 19 Μαϊου 2018 στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Σαν καλοτάξιδο σκαρί.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι της Έκθεσης Σαν Καλοτάξιδι Σκαρί… του Παναγιώτη Σοφοκίτη, που ξεκίνησε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και κατέληξε στις 19 Μαϊου 2018 στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Χιλιάδες επισκέπτες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τίμησαν με την παρουσία τους την Έκθεση και ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον δημιουργό, μαθαίνοντας ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης και θαυμάζοντας μοναδικά, χειροποίητα, ομοιώματα πλοίων, που έπλεαν στη Μεσόγειο από τους αρχαίους χρόνους έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Πρόκειται για την κατασκευή υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών με βάση υπαρκτό πρότυπο, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες της ναυπηγικής, ώστε όλα τα εξαρτήματά τους να είναι λειτουργικά και το παραγόμενο μοντέλο να αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου σκάφους, η δε διαδικασία κατασκευής είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, αφού απαιτεί μήνες καθημερινής εργασίας, υπομονή, επιμονή και αγάπη για το αντικείμενο.

Ο δημιουργός, Παναγιώτης Σοφικίτης, κατάγεται από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα, από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σκοπέλου, επέδρασαν καθοριστικά στη μετέπειτα ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική τέχνη. Έργα του βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου και σε ιδιωτικές συλλογές. Η σπουδαία έκθεση συνεχίζεται πλέον στο διαδίκτυο, σ’ενα πρότυπο ψηφιακό Μουσείο, που φιλοξενεί όλα τα εκθέματα μαζί με πολυμεσικό υλικό, διασώζοντας την σπουδαία δουλειά που έχει γίνει για τους επισκέπτες απ’όλες τις γωνιές του κόσμου.

Το Μουσείο είναι διαθέσιμο online στην διεύθυνση

http://ships.kalamata2030.gr

και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Καλαμάτα 2030, που υλοποιήθηκε από τον Δίαυλο Καινοτομίας Σπόρος και τους κ. Βασίλη Πουλόπουλο και Ηλία Καλφακάκο. Εμείς, οι άνθρωποι του Καλαμάτα 2030, πιστεύουμε ότι μια τέτοια σημαντική έκθεση, πρέπει να αποκτήσει μόνιμο φυσικό χώρο, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης να την απολαμβάνουν διαρκώς. Παράλληλα, είναι ευχής έργο να κληροδοτήσει την τέχνη και τεχνική του ο δημιουργός σε παιδιά και εφήβους της Καλαμάτας, ώστε εμπνέοντάς τους να συνεχίσουν κι αυτοί αργότερα τη μικροναυπηγική ερασιτεχνικά ή ακόμη και επαγγελματικά.

Ένα Μουσείο Ναυτικης Παράδοσης και Τέχνης στην πόλη μας, θα έπρεπε να έχει μια μόνιμη έδρα κοντά στην θάλασσα και στην παραλία της Καλαμάτας μας, αφου η Ντουάνα και το Λιμάνι μας, διαθέτει σπουδαία ιστορία και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικιστική μας εξέλιξη. Είναι κομμάτι των εθνικών ριζών μας, μέρος της ταυτότητας μας, και όσο περισσότερο το φροντίσουμε και το αναδείξουμε, τόσο καλύτερα θα καταλάβουμε το παρελθόν μας και θα θεμελιώσουμε το μέλλον μας. Για το λόγο αυτό σας καλούμε όλους να ενώσουμε τις φωνές μας για την δημιουργία ενός Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης και Τέχνης στην πόλη μας.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο