Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τούρκικο ζυγό (pics)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσία του Μεσσήνιου Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Καλαμάτα γιόρτασε την απελευθέρωσή της, στις 23 Μαρτίου 1821.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/-2rbl9wQH7Y” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Παραβρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ίδιου κόμματος Αντώνιος Γρέγος.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης από την Καλαμάτα ξεκίνησαν στις 3.20 το μεσημέρι, με τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας, ενώ 5 λεπτά μετά έγινε η άφιξη του σκυταλοδρόμου που μετέφερε τη φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Αργότερα έγινε η άφιξη της σημαίας της Επανάστασης στην πλατεία 23ης Μαρτίου, η αφή του βωμού και η έπαρση της σημαίας.

Περίπου στις 3.40 μ.μ. αφιχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αμέσως μετά ξεκίνησε η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στις 4 μ.μ. τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21 και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Γεώργιος Ανδρειωμένος αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών και την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρχισε η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας. Στις 5 ξεκίνησε η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος αγαλμάτων για την εθνεγερσία, δωρεά της Ιολάνδης Παπαδοπούλου – Rolshausen.

Λίγο αργότερα τις 5.30 μ.μ. στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του εκπροσώπου της κυβέρνησης και των Αρχών και ακολούθησε η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.

{gallery}apeleytherosi_kalamatas{/gallery}

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρίπολης 40 lads

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας...

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο