Χωρίς αιτήσεις η επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους

Χωρίς αιτήσεις στα Ταμεία θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών εισφορών στους συνταξιούχους, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως η πίστωση των ποσών θα γίνει αυτόματα, στους λογαριασμούς των δικαιούχων, όπως είχε συμβεί με τις περσινές επιστροφές υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Απαντώντας στη ΝΔ αλλά και σε μερίδα του Τύπου, αναφορικά με τα όσα υποτίθεται ότι δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, για τις εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ, το υπουργείο επισημαίνει πως «είναι απολύτως ψευδές ότι ο υφυπουργός κάλεσε τους συνταξιούχους να υποβάλουν αιτήσεις στα Ταμεία για την επιστροφή εισφορών. Το αντίθετο».

Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, παραθέτει το χρονικό της υπόθεσης:

Στις 8/3/18, έπειτα από συνάντηση του κ.Πετρόπουλου με εκπροσώπους οργανώσεων συνταξιούχων, το υπουργείο Εργασίας με Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των Ταμείων, αποφασίστηκε η δημιουργία εφαρμογής ηλεκτρονικών αιτημάτων για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων».

Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις που ακολούθησαν, στα ηλεκτρονικά και στα έντυπα ΜΜΕ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε ότι ειδικά για τις εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ «δεν χρειάζεται να κάνει κανείς συνταξιούχος αίτηση. Διότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση είναι λύση για όλους, όπως έγινε με την επιστροφή εισφορών ασθενείας που εσφαλμένα παρακρατούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τις συντάξεις».

«Εκείνοι, λοιπόν, που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους συνταξιούχους είναι όσοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και όσοι μοίραζαν αιτήσεις ή τους παρότρυναν να προσφύγουν ακόμη και στα δικαστήρια! Φυσικά με το… αζημίωτο», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστροφές των αναδρομικών εισφορών υπερ ΑΚΑΓΕ αφορούν περίπου 200.000 συνταξιούχους, ενώ η δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Αφορά επικουρικές ύψους 300 ευρώ και άνω για την περίοδο από το καλοκαίρι του 2016 έως σήμερα, όχι νωρίτερα. Ήδη έχει υπάρξει η σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας προς τους Θεσμούς και αναμένεται η οριστική έγκριση για να ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής των αναδρομικών ποσών.

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο