Άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης, που στεγάζεται στο πλήρως αναπαλαιωμένο κτίριο του Παλαιού Παρθεναγωγείου στο κέντρο του Γυθείου, άνοιξε επίσημα τις πύλες του στο κοινό.

 

 

Στο κάλεσμα του Δήμου ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικοί του Παλαιού Παρθεναγωγείου, αλλά και άνθρωποι που ανιδιοτελώς προσέφεραν προσωπικά τους αντικείμενα με σκοπό να εμπλουτίσουν τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Κέντρου Πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους, ευχαρίστησε και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση του έργου αυτού κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα στελέχη του Δήμου για την προσφορά τους στην επιτυχία αυτή, και ειδικότερα τον κ. Κώστα Σαμιώτη και την κα Λένα Καραμπάση από το Γραφείο Προγραμματισμού, τον κ. Βασίλη Βερούτη προϊστάμενό της Τεχνικής Υπηρεσίας και τους επιβλέποντες το έργο, τον αρχιτέκτονα κ. Λεωνίδα Ιωαννίδη και τον Ηλεκτρολόγο κ. Δημήτρη Κουράκο, τους Προϊσταμένους, καθώς και όλο το προσωπικό των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Στρατηγάκος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου κ. Γεώργιος Μητσάκος, οι οποίοι αφού συνεχάρησαν το Δήμαρχο αλλά και όλους τους συντελεστές του έργου, εξέφρασαν ομόφωνα το θαυμασμό τους και τόνισαν το πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται τόσο σημαντικά έργα που σκοπό έχουν να διαφυλάττουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και να συμβάλλουν στην προώθηση του τουρισμού και στην ανάπτυξη της Μάνης.

Στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη διαδικασία του μουσειολογικού και ερμηνευτικού σχεδιασμού του Κέντρου Πολιτισμού από τη Μουσειολόγο κα Ευγενία Σταυράκη καθώς και για τα ευρύτερα ζητήματα πολιτισμού στη Μάνη, στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη εποχή, από τον Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο – Εθνολόγο κο Γιάννη Σαΐτα. Στις εισηγήσεις έγινε ιδιαίτερη μνεία για την αποστολή και τη χρησιμότητα του Κέντρου καθώς και το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει για την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη του τόπου.

Μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα προσφέρθηκε αναμνηστικό σε όλους τους δωρητές του ΚΠΑΜ, για την προσφορά και τη συμβολή τους στο Κέντρο Πολιτισμού.

Η κυρία Καίτη Καρλαύτη, διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου την περίοδο που αυτό στεγαζόταν στο κτίριο του Παλαιού Παρθεναγωγείου, ανέφερε χαρακτηριστικά «Όταν με πήραν από το Δήμο ότι θα γίνουν τα εγκαίνια, συγκινήθηκα ιδιαιτέρως, διότι από εδώ έφυγα συνταξιούχος, ήμουν διευθύντρια… Μου φαίνεται ότι θα μπω στην Άγια Σοφιά να προσκυνήσω»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε τον αγιασμό και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνεπώς, τυγχάνει, πολλών από καρδίας συγχαρητηρίων, ο Κύριος Δήμαρχος, ο οποίος, παρά την παρέλευσιν τόσων χρόνων, απεφάσισε μετά των αξιοτίμων συνεργατών του, να παραδίδει σήμερα, ένα τιμαλφές του τόπου κειμήλιον σέ μάς και στούς επιγενομένους συμπολίτες μας, ένα κτίσμα, λαλίστατο μάρτυρα Πολιτισμού, γι’ αυτούς που θα εισέρχονται στο Γύθειο.… Το Γύθειο και οι ενοικούντες εν αυτώ μετά της εμής ελαχιστότητος αλλά, θέλω να πιστεύω, και οι επιγενόμενοι Γυθειάτες, θα είναι στο τετιμημένο Όνομά σας, ευγνώμονες εσαεί! Άξιος!!»

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος μαζί με το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο, έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων, υπό το άκουσμα εμβατηρίου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ανατολικής Μάνης, και τη συνδρομή του μικρού μαθητή Νικολάου Γκλεζάκου.
Τον παγκοσμίου φήμης Βαρύτονο κο Λούη Μανίκα, με καταγωγή από τον Άγιο Νικόλαο Μελιτίνης, είχαν τη χαρά να απολαύσουν οι πρώτοι επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού, με την εξαίσια ερμηνεία, μελοποιημένων ποιημάτων σε ένα πρόγραμμα με θέμα «Ύμνος στον Πολιτισμό της ιδιαιτέρας Πατρίδας μας», υπό τη συνοδεία στο πιάνο του κου Μάριου Καζά. Οι χώροι του Παλαιού Παρθεναγωγείου πλημμύρισαν υπέροχες μελωδίες, ταξιδεύοντας το κοινό σε άλλες εποχές.

{gallery}kpam{/gallery}

Το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο φορέα ανάδειξης της Μανιάτικης πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινωνικο-οικονομικής της εξέλιξης, τόσο στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και σε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ιδανικό προορισμό μαγευτικής διαδραστικής πολιτιστικής εμπειρίας.
Σκοπός του ΚΠΑΜ είναι να προβάλλει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου της Ανατολικής Μάνης, τη σημαντική τοπική φυσιογνωμία, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων την προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Μάνη, εστιάζοντας στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της περιοχής και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά στην κοινωνικοοικονομική και τουριστική της ανάπτυξη.

Το έργο ύψους 1.168.661,59 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013, θεματική προτεραιότητα 57, «Βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών» του άξονα 3 «Βελτίωση του Επιχειρησιακού Περιβάλλοντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», υπό την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Ο εκθεσιακός χώρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης (Παλαιό Παρθεναγωγείο) υποδέχεται το κοινό: καθημερινά 10:00–13:00 & 18:00–21:00 και το ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το αναγνωστικό κοινό: Δευτ–Τρ–Τετ–Παρ. 8:00–14:30 και κάθε Πέμπτη 9:00-13:00 & 17:00–21:00.


Σχετικά άρθρα: Το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης ανοίγει επίσημα τις πύλες του στο κοινό

 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο