Στην Μονεμβασία για τον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης ο Τζανέτος Φιλιππάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην πόλη της Μονεμβασίας για τον εορτασμό της 196ης επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης, παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος παραβρέθηκε το διήμερο 22 και 23 Ιουλίου 2017 στην ιστορική πόλη της Μονεμβασίας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν το Σάββατο22 Ιουλίου 2017, με παρέλαση της Φιλαρμονικής της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από πολιτιστικούς – χορευτικούς συλλόγους.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 εψάλη Αρχιερατική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του «Ελκομένου Χριστού», χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Σαράντος Καργάκος, Ιστορικός.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της πλατείας του Ελκομένου Χριστού «Κανόνι», κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε αφήγηση του ιστορικού της ημέρας και στη συνέχεια έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γολέτας, δηλαδή ενός ιστιοφόρου σκάφους, από τα ελληνικά πλοία, ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Φιλιππάκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

“Η απελευθέρωση της Μονεμβασίας είχε καθοριστική σημασία για τον αγώνα της ανεξαρτησίας, ενέπνευσε με πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, όπως ανδρεία, πατριωτισμός, τιμή, αυτοθυσία, αυταπάρνηση, ελπίδα και ελευθερία.

Ο ποιητής της Μονεμβασιάς Γ. Ρίτσος, γράφει: “Τo ψωμὶ σώθηκε, τα βόλια σώθηκαν, γεμίζουν τώρα τα κανόνια τους μόνο με την καρδιά τους”.

Είναι σημαντικό  να θυμόμαστε τη διαδρομή μας. Για να κατανοούμε ότι είμαστε μέλη μιας κοινότητας που έχει ιστορία, έχει παρελθόν, επιβιώνει στα δύσκολα, γι’ αυτό έχει και συνέχεια. Έχει μέλλον.

Λαοί που δεν θυμούνται αυτοκαταδικάζονται… κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, όπως είναι η σημερινή, αναδεικνύουν τη συλλογική συνείδηση.

Μόνο αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, τις ατομικές και τις συλλογικές, αν αγωνιστούμε με πείσμα και αποφασιστικότητα, με σχέδιο, συνεργασία, συνεννόηση και ομοψυχία, μπορούμε να ονειρευόμαστε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Ο ποιητής Γ. Σεφέρης θα τονίσει κατά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ το 1963: «Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει, είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή».

Στις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Υποστράτηγος Δημήτριος Τριγώνης, οι Διευθυντές των Σχολείων της Μονεμβασίας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βαρύ πένθος στο Άστρος: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 25 ετών ο Παναγιώτης Κολοβός

Δύσκολες ώρες για την τοπική κοινωνία του Άστρους Κυνουρίας...

Δώρο Πάσχα: Έως και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή

Έως την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, θα πρέπει...

Συνελήφθησαν 43 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης σε περιοχές του Δήμου Τρίπολης

Την Κυριακή 21/04/2024 λόγω επειγουσών εργασιών συντήρησης του δικτύου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο