Πανηγύρισε η Ι. Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι (pics)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παταπίου του θαυματουργού εορτάστηκε χθες 7 και σήμερα, 8 Δεκεμβρίου 2017,στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου και φυλάσσεται το Ιερό Λείψανό Του.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017,τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος και του Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, πλαισιούμενοιαπό Κληρικούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας και άλλους,με την παρουσία της Ιεράς Αδελφότητος της Ι. Μονής και άλλων Μοναστικών Αδελφοτήτων και παρουσία του Διευθυντή Μηχανικού του ΓΕΣ, Υποστρατήγουκ. Νικόλαου Λάλουκαι της Διοικητού του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου κ. ΜάρθαςΜυστακίδου.

Τον Θείο λόγο εκήρυξε, κατόπιν παρακλήσεως του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για τους ευγενικούς και θερμούς του λόγους αλλά και για την τιμή και την ευλογία, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην ευαγή αυτή Ι. Μονή και συμπανηγυρίζει τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών, αναφέρθηκε στην αφθαρσία των Ι. Λειψάνων των Αγίων μας ως απόδειξη της αναστάσεως των ανθρώπων κατά την Δευτέρα Παρουσία, οι οποίοι Άγιοι απέθαναν μεν,αλλά προγεύονται του Παραδείσου. Τόνισε δε ότι ο Όσιος είναι ένα σιωπηλό «εύλαλο» κήρυγμα που διατρανώνει ότι η αλήθεια είναι ο Ίδιος ο Χριστός και ότι αξίζει να κερδίσουμε τον Χριστό φροντίζοντας την ψυχή μας χωρίς να την φορτώνουμε με επίγεια πλούτη και με δόξα, καθώς αυτά δεν την ωφελούν. Τελειώνοντας το εμπνευσμένο κήρυγμά του ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Στην συνέχεια, κατά την τάξη της Ι. Μονής, τελέσθηκεμε την παρουσία πολλών ευλαβών Προσκυνητών Ι. Αγρυπνία στο σπήλαιο, όπου φυλάσσεται το αδιάφθορο Ι. Λείψανο του Αγίου.

Σήμερα το πρωί 8ης Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομοςσυνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίουκαι με την συμμετοχή των Πανοσ. Αρχιμ. π. Νεκταρίου Ευγενικού, π. Ανθίμου Παπαλεξοπούλου, π. Αρκαδίου Ραζνύ και των Διακόνων π. Νικολάου Βαρδουνιώτηκαι π. Δαμασκηνού Γεννηματά.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνήθεια των Χριστιανών να «χαιρετούν» τους Αγίους κατά την ημέρα της μνήμης Των δια «φιλήματος» (ασπασμού), συνδιάζοντας το γεγονός με το ότι ο Χριστός απεκάλεσε τους Μαθητάς «φίλους» και όχι «δούλους» αλλά και με το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, που τελείται στην μνήμη κάθε εορταζομένου Αγίου κατά την οποία προσερχόμενος κάθε πιστός στο «Ποτήριον της Ζωής» ψελλίζει με κατάνυξη «… ου φίλημα σοι δώσω καθάπερ ο Ιούδας» τονίζοντας, αναφερόμενος στα δάκρυα του Πέτρου και στην αποκατάσταση Του δια της τρίτης ερωτήσεως «Σίμων Ιωνά φιλείς με;», την αξία της μετανοίας για κάθε άνθρωπο. Τέλος ομίλησε και για την τεσσαρακονταετή αδελφική φιλία του με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, τον οποίο και ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση στην πανήγυρη του Οσίου.

Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γ. Γκιώνης, ο Συν/ρχηςκ. Δ. Γαβριηλίδης και Αξιωματικοί εκπρόσωποι της Σχολής Μηχανικού, εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου και άλλων Τοπικών Αρχών. Μετά το πέρας αυτής ο σεπτός Ποιμενάρχης μας καθηκόντως ευχαρίστησε τον άγιο Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τους εκπροσώπουςτων Τοπικών Αρχών, τους Ιεροψάλτες της αγίανΚαθηγουμένη και την περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα, τις διακονήσασες ως και πάντας τους πολυπληθείς ευλαβείς Προσκυνητές που προσήλθαν να αποδώσουν το οφειλετικό «φίλημα» (ασπασμό) στο άφθαρτο Ι. Λείψανο του εορταζομένου Οσίου Παταπίου για να αποκομίσουν τον αγιασμό και την ευλογία.

Ακολούθησε κατά την Μοναστηριακά ειωθότα η «ευλογία» της Μονής (προσφορά φαγητού στους προσκυνητές) και Μοναστηριακή Τράπεζα.

Δείτε περισσότερα εδώ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Επιτρεπόμενο Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων

  Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας: 1ον.  ΩΡΑΡΙΟ:  Από τις 6:00  έως  τις  21:00,         ΗΜΕΡΕΣ:  Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, εκτός από τις εξής ημέρες:         α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),         β) την ημέρα της εορτής των

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο