Μεγάλη Καθίζηση – Κατολίσθηση – Γεωλογικό Φαινόμενο στον Οικισμό Μαυρονικόλα (video – pics)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

OIKIΣΜΟΣ ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ Εικόνες αποκάλυψης στο σημείο | Τεράστια καθίζηση και υποχώρηση εδάφους | Ολόκληρο βουνό κατολισθαίνει | Πρωτόγνωρες εικόνες για την περιοχή

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/ebNSpHzTknE” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen ]

Μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα βρίσκονται τις τελευταίες ώρες κάτοικοι και φορείς της Ηλείας καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σπάνιο για την περιοχή γεωλογικό φαινόμενο. Ολόκληρη βουνοπλαγιά υποστεί καθίζηση και κατολισθαίνει συνεχώς. Ευτυχώς σπίτια δε βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο(1 έχει εκκενωθεί), ενώ υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, στάβλους ενώ 1 σκύλος φύλακας καταπλακώθηκε από τη λάσπη παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του ιδιοκτήτη του να το σώσει.

Το χρονικό της καταστροφής:

Την Τετάρτη το μεσημέρι ενημερώνεται η ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Φιγαλείας για μεγάλη κατολίσθηση και εγκλωβισμό κατοίκων στον Οικισμό Μαυρονικόλα του Δ.Δ Ταξιαρχών. Ο οικισμός περιλαμβάνει 4-5 σπίτι με περίπου 5 μόνιμους κατοίκους. Αμέσως και υπό το συντονισμό του Εθελοντή στη περιοχή Θάνου Χουλιάρα ξεκινάει μικρής έκτασης επιχείρηση να ανοιχτεί ο ένας δρόμος προς τον οικισμό με μεγάλο μηχάνημα έργων με σκοπό να μπορέσουν οι κάτοικοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια. Πραγματικά ο δρόμος είχε μεγάλου μεγέθους κατολισθήσεις ωστόσο μετά από ώρα το μηχάνημα βγήκε στα πρώτα σπίτια.

Επίσης και ταυτόχρονα με την επιχείρηση ενημερώνονται περιφέρεια, αστυνομία και πυροσβεστική για να δοθεί η πρώτη εικόνα. Κινούνται από πλευράς περιφέρειας όλες οι διαδικασίες για να μεταβούν στο σημείο τεχνικές υπηρεσίες και γεωλόγοι με το πρώτο φως της επόμενης ημέρας(σ.σ Πέμπτη πρωί). Στο σημείο φτάνει πρώτος ο Εθελοντής Θάνος Χουλιάρας και η ΔΕΥΑΖ με σκοπό να υπάρξει σχετική ενημέρωση αλλά και διακοπή υδροδότησης καθώς έχουν σπάσει αγωγοί ύδρευσης.

Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ.Γεωργιόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Μητρόπουλο, τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε Ηλείας και τον πρόεδρο του Δ.Δ Ταξιαρχών ξεκινάει επιτελείο με την παρουσία γεωλόγου για να φτάσει στο σημείο. Εικόνες καταστροφής. Η καθίζηση ξεπερνά σε μήκος τα 300μ και πλάτος τα 150μ, δρόμοι έχουν διαλυθεί, περιουσίες έχουν χαθεί κάτω από χιλιάδες τόνους λάσπης και χωμάτων ενώ ακόμα και τώρα το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Μια οικία μαζί με τους 2 μόνιμους κατοίκους έχει κυριολεκτικά σωθεί την τελευταία στιγμή.

Το μέγεθος της καταστροφής προκαλεί εντυπωσιασμό στα στελέχη της περιφέρειας. Γίνονται όλες οι απαραίτητες καταγραφές και συστάσεις προς τους κατοίκους να προσέχουν και να ενημερώσουν τις αρχές σε περίπτωση εκ νέου υποχώρησης. Τέλος, να σημειώσουμε πως ο Δρόμος Νεοχώρι – Άνω Ταξιάρχες είναι κλειστός ενώ η ΔΕΥΑΖ θα φροντίσει σύντομα να υδροδοτηθούν οι οικίες. Επίσης θα ενημερωθούν όλες οι κρατικές υπηρεσίες, η πολιτική προστασία Ελλάδος καθώς και το ΙΓΜΕ.

{gallery}figalia_katastrofes{/gallery}

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βαρύ πένθος στο Άστρος: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 25 ετών ο Παναγιώτης Κολοβός

Δύσκολες ώρες για την τοπική κοινωνία του Άστρους Κυνουρίας...

Δώρο Πάσχα: Έως και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή

Έως την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, θα πρέπει...

Συνελήφθησαν 43 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης σε περιοχές του Δήμου Τρίπολης

Την Κυριακή 21/04/2024 λόγω επειγουσών εργασιών συντήρησης του δικτύου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο