Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο “Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.00 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση με τίτλο “Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας.

 Ελληνικές εκδόσεις των αρχών της τυπογραφίας”, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας και την Ελβετική Ένωση Φίλων της Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος κος Διονύσιος Μινώτος, ο οποίος υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους τονίζοντας τη σημασία του εγχειρήματος.
Στη συνέχεα απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δ.Ι.Β.Α. κος Γεώργιος Βλασόπουλος με σύντομη αναφορά στη ζωή του ιδρυτή της Βιβλιοθήκης, Κωνσταντίνου-Αγαθόφρονα Νικολόπουλου.

Ακολούθησε ο Πρόεδρος της Ελβετικής Ένωσης Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας Δρ. Δημήτριος Τσελεπής, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της ίδρυσης της Ένωσης και την πολλαπλή προσφορά της έκτοτε, στη διαφύλαξη της συλλογής Νικολόπουλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού της Ελβετίας κα Ιζαμπέλ Σασό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφιέρωσε την ομιλία του στον βίο του δωρητή Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου και την αξία της συλλογής του ως πολιτιστικού θησαυρού.
Ακολούθησε η ομιλία του ιστορικού του βιβλίου κ. Κωνσταντίνου Στάικου με θέμα: “Η ελληνική τυπογραφία στην Ευρώπη του 16ου αιώνα και ειδικότερα στη Γενεύη”. Μετά το πέρας της εκδήλωσης η Πρεσβεία της Ελβετίας παρέθεσε δεξίωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης Υφυπουργός Εργασίας κος Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο Πρέσβυς της Ελβετίας στην Ελλάδα κος Όλαφ Κίλσεν, η Υπουργός Πολιτισμού της Ελβετίας κα Ιζαμπέλ Σασό, η Υπουργός Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κος Βύρων Πολύδωρας, ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Βουλευτής Ηλείας κος Δημήτρης Μπαξεβανάκης, η πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Ηλείας κα Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, η Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους κα Μαριέττα Μινώτου, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, ο Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κος Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος, τα μέλη της Ελβετικής Ένωσης Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δ.Ι.Β.Α., κ. Κυβέλη Τυμβίου από το ΥΠΠΕΘ, κ. Στέλλα Τσιγώνη από το ΥΠΠΕΘ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων κ. Κωσταντίνος Βλάμης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανδριτσάνων κ. Θανάσης Θεοχάρης, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανδριτσάνων κα Βάσω Παπαγεωργίου, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας κ. Αθανάσιος Τράπαλης, ο τέως Δήμαρχος Δήμου Ανδρίτσαινας κος Γεώργιος Σγούρος, η Λυκειάρχης του Λυκείου Ανδρίτσαινας κα Αδαμαντία Κοτρέτσου, ο εκπρόσωπος του Γυμνασίου Ανδρίτσαινας κος Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, ο εκδότης εφημερίδας ΠΑΝΟΛΥΜΠΙΑΚΗ κος Ευάγγελος Γιαννικόπουλος.

Στην έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κα Δήμητρα Κουκίου, παρουσιάζονται 33 τίτλοι και 41 σπάνια βιβλία του 16ου αι. από τη συλλογή του λογίου συγγραφέα Κωνσταντίνου Νικολόπουλου. Περιλαμβάνονται οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Σοφοκλής, Ηρόδοτος, Όμηρος, Ευριπίδης κ.ά. Οι εκδόσεις που επιμελήθηκαν πολύ σημαντικοί τυπογράφοι της εποχής (Φρόμπεν, Στέφανος, Ιούντα, Ζανέτι, Άλδος Μανούτιος κ.ά.) αποτελούν εξαίρετα δείγματα των αρχών της τυπογραφίας.
Το Ε.Σ. της ΔΙΒΑ ευχαριστεί θερμά την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος για την πραγματοποίηση της έκθεσης και την Ελβετική Ένωση Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας για την ηθική και οικονομική στήριξή της. Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά, μετά τη σύσταση της Βιβλιοθήκης το 1838, που μέρος της συλλογής Νικολόπουλου παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό και αυτό οφείλεται στη σύμπραξη των παραπάνω φορέων.

 {gallery}andritsena ekthesi{/gallery}

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Βλασόπουλος Γεώργιος, Πρόεδρος
Βασιλοπούλου Διονυσία, Αντιπρόεδρος
Τρυφωνόπουλος Τρύφων, Μέλος
Κονδύλη Μαρία, Μέλος
Κωστόπουλος Αθανάσιος, Μέλος

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο