Μερίσματα με το «σταγονόμετρο» συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύσταση στις τράπεζες, οι οποίες υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, να χρησιμοποιήσουν συντηρητικά κριτήρια και παραδοχές στις πολιτικές διανομής μερισμάτων τους το 2018 απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας, με πράξη που εξέδωσε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δεν έχουν διανείμει μέρισμα στα χρόνια της κρίσης. Τελευταία φορά που διένειμαν μέρισμα ήταν στη χρήση 2007.

Πρακτικά η ΤτΕ εφάρμοσε τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 28ης Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με τις πολιτικές διανομής μερισμάτων (ΕΚΤ/2017/44), με την οποία η ΕΚΤ κάλεσε τις εθνικές αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν κατά την κρίση τους συντηρητικά κριτήρια και παραδοχές στη μερισματική πολιτική των λιγότερο σημαντικών εποπτευόμενων οντοτήτων και στους λιγότερο σημαντικούς εποπτευόμενους ομίλους.

Στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι τα πιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται στην εποπτεία της να είναι σε θέση να εξακολουθούν να πληρούν τις εκάστοτε εφαρμοστέες κεφαλαιακές απαιτήσεις και τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης μετά από κάθε διανομή μερισμάτων.

Παράλληλα, θέλει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για την περίοδο πλήρους εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013 και του ν. 4261/2014, εντός πιθανότατα απαιτητικού μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος που θα ασκήσει πιέσεις στην κερδοφορία και στις δυνατότητές τους να διαμορφώσουν μια σταθερή κεφαλαιακή βάση.

Πέραν τούτου η ΤτΕ θέλει να διασφαλίσει πως οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, υιοθετώντας μια συντηρητική πολιτική διανομής μερίσματος ως μέρος ενός επαρκούς συστήματος διαχείρισης του κινδύνου.

Η πράξη Διοικητή ξεκαθαρίζει πως τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Χρηματοδότησης (ELA), δεν διανέμουν μέρισμα με τη μορφή μετρητών, ακόμη και αν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τέλος, ξεκαθαρίζεται πως τα πιστωτικά ιδρύματα που δεν μπορούν συμμορφωθούν με τις συστάσεις διότι εκ του Καταστατικού τους απαιτείται να καταβάλλουν μέρισμα, απαιτείται να ενημερώσουν εγγράφως τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν από την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση και τη λήψη απόφασης από αυτήν.

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ολοκλήρωσης της πρωτοβουλίας EUTeens4Green, που διοργανώθηκε, στις Βρυξέλλες, το διήμερο 18-19 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Δεκάδες νέοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό τομέα, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συνοδευόμενοι από συντονιστές και υποστηρικτές, βρέθηκαν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο