Αυτές είναι οι νέες κλίμακες του επιδόματος τέκνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι νέες κλίμακες του ενιαίου οικογενειακού επιδόματος που θα ισχύσει στο εξής και θα αντικαταστήσει το επίδομα τέκνων του πρώην ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ), πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Το ύψος της παροχής αλλάζει, όπως και τα εισοδηματικά του κριτήρια, καθώς στόχος είναι η στήριξη των οικογενειών με έως δύο παιδιά, αλλά και των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι ανήκουν στις δύο υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες και ειδικά οι οικογένειες με εισοδήματα από 13.500 έως 22.500 και τρία παιδιά, καθώς και οι οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά και ετήσιο εισόδημα από 22.500 έως και 45.000 ευρώ.

Επίσης 15.000 τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που ενώ το 2017 έλαβαν επίδομα, βάσει των νέων κριτηρίων, το 2018 δεν θα λάβουν τίποτα, καθώς δηλώνουν εισοδήματα άνω των 33.000 ευρώ.

Ήδη σύλλογοι τρίτεκνων και πολύτεκνων έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη αυτή, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί με την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων οικογενειών ισχύουν τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος ως εξής: έως 6.000 ευρώ, από 6.001 έως 10.000 ευρώ και από 10.001 έως και 15.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

Το ποσό του επιδόματος ανάλογα προσδιορίζεται ως εξής:

– Στην πρώτη κατηγορία, ξεκινά από 70 ευρώ για το πρώτο παιδί, 140 για το δεύτερο και επιπλέον 140 ευρώ το μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

– Στη δεύτερη κατηγορία, ξεκινά από 42 ευρώ για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και έξτρα 84 ευρώ το μήνα για το τρίτο, τέταρτο, πέμπτο τέκνο.

– Στην τρίτη κατηγορία προβλέπονται 28 ευρώ για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 για το δεύτερο και άλλα 56 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί πάνω του δεύτερου.

Πάντως περίπου 294.300 οικογένειες με εισοδήματα από 10.500 έως 18.000 ευρώ θα λάβουν όλες αυξημένο επίδομα.

Υπενθυμίζεται πως για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας, λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Υπενθυμίζεται πως οι φετινές αιτήσεις για το επίδομα τέκνων (έντυπο Α21) πρέπει να υποβληθούν στο Τaxisnet μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

insider.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο