Δυνατότητα ρύθμισης φορο-οφειλών πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρέη βεβαιωμένα στις εφορίες και στα τελωνεία θα μπορούν πλέον να ρυθμίζονται άπαξκαι να καταβάλλονται μετά από αίτηση των οφειλετών, εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία και δυνατότητα τήρησης προγραμμάτων δόσεων.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 114 του νομοσχεδίου «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και το οποίο στην πράξη επιτρέπει την χορήγηση ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση για την πέραν των νόμιμων προθεσμιών τμηματική καταβολή τους και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ταχύτερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, καθώς οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν η οφειλή τους να γίνει ληξιπρόθεσμη προκειμένω την ρυθμίσουν.

Παράλληλα με την τροποποίηση αυτή αντιμετωπίζονται πλέον ομοιόμορφα τόσο οι οφειλές που εισπράττονται βάση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όσο και οι οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και για τις οποίες προβλέπεται ήδη δυνατότητα ρύθμισης πριν την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει πως μετά από αίτηση του φορολογουμένου πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής φόρου, η φορολογική διοίκηση δύναται να εγκρίνει πρόγραμμα ρύθμισης καταβολής των φορολογικών οφειλών σε μία ή περισσότερες δόσεις, εφόσον ο φορολογούμενος επικαλείται και αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την καταβολή του φόρου στη νόμιμη προθεσμία και ότι έχει τη δυνατότητα συμμόρφωσης με το πρόγραμμα ρύθμισης. Το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Κατ’ εξαίρεση το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών μπορεί να εκτείνεται έως δύο έτη για φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ.

Κατά το ίδιο άρθρο το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών παύει να ισχύει με συνέπεια την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπόλοιπου της οφειλής και την εφαρμογή όλων των διαθέσιμων μέτρων εκτέλεσης, εάν ο φορολογούμενος δεν καταβάλλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες περισσότερες από μία δόσεις, καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για περισσότερο από ένα μήνα, δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις φορολογίας εισοδήματος και φορολογίας ΦΠΑ κατά την περίοδο του προγράμματος ρύθμισης οφειλών και παρείχε ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία για την έγκριση του προγράμματος ρύθμισης οφειλών.

cnn.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο