Τι φόρους θα πληρώσουμε φέτος και πότε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, στις 30 Ιουνίου (αν και ακούγονται σενάρια για παράταση δύο ή τριών ακόμη εβδομάδων, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια είναι οι φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί), και ήδη στο μυαλό πολλών βρίσκονται όχι τα… μπάνια του λαού, αλλά οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένη κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ περίπου, και τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα τις υποστούν ορισμένες κατηγορίες μισθωτών, φορολογούμενοι με εισοδήματα που προέρχονται αποκλειστικά από ακίνητα, φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς και επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και από αγροτικές δραστηριότητες, χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο… Γολγοθάς των φόρων ξεκινά ήδη από τον ερχόμενο μήνα, καθώς η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου. Θα ακολουθήσουν άλλες πέντε ισόποσες δόσεις, με την τελευταία να είναι πληρωτέα έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Ακολουθεί το… βάσανο του ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου, αν δε δοθεί παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων (καθώς η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ξεκινά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας), θα πρέπει να αποπληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου. Αν όμως υπάρξει παράταση λίγων εβδομάδων, τότε πιθανότατα η πρώτη δόση θα μεταφερθεί κατά ένα μήνα και θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ είναι πέντε, και επομένως στην πρώτη περίπτωση η τελευταία δόση θα είναι αυτή που θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ στην περίπτωση της παράτασης θα είναι αυτή του Ιανουαρίου του 2018.

Έτσι, από τον Ιούλιο και μετά θα υπάρχει και κάτι που θα πρέπει να πληρώσουμε στο τέλος κάθε μήνα, ενώ τον Δεκέμβριο έρχονται, όπως κάθε χρόνο, και τα τέλη κυκλοφορίας, για τα οποία δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής σε ποιο βαθμό θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με αυτά που πληρώσαμε την περασμένη χρονιά, αν και δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η επιβάρυνση που αναμένεται να υποστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2018 λόγω των αλλαγών στη βάση υπολογισμού του ΕΦΚΑ, οι οποίες προβλέπουν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται για όλους ως ποσοστό στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, αλλά πριν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν.

news.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο