Total: Ξεκινά το «ταξίδι» μας στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σύντομα θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Total για την περιοχή της Κασπίας και της Νότιας Ευρώπης, μιλώντας την Παρασκευή στο Athens Energy Forum.

Η δήλωση αυτή είναι βαρύνουσας σημασίας αυτή τη στιγμή εν όψει του διαγωνισμού για την περιοχή της Κρήτης ο οποίος λήγει στις 5 Μαρτίου αλλά και της έναρξης των εργασιών στο μπλοκ 2 στο Ιόνιο (από ΕΛΠΕ-Total-Edison).

Τον Μάρτιο η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής μεγάλων επενδύσεων θα περάσει ένα ακόμη μεγάλο τεστ καθώς τότε θα ανοίξουν ουσιαστικά τα χαρτιά τους οι εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις για τις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.  Προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι η προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων προκειμένου να δοθεί θετικό «σήμα» ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον προορισμό για μεγάλες επενδύσεις αλλά και η δραστηριοποίηση μεγάλων ξένων ομίλων οι οποίοι σε συνεργασία με τους ελληνικούς θα δώσουν ώθηση στον κλάδο του upstream

«Θα αρχίσουμε δραστηριότητα στην Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που δραστηριοποιούμαστε στη χώρα αλλά αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα κάνουμε έρευνες για πετρέλαιο», σημείωσε ο κ. Clement αναφερόμενος σε πρώτη φάση στο μπλοκ 2 ενώ χαρακτήρισε σημείο καμπής την έναρξη των εργασιών για την εξέλιξη συνεργασιών στη χώρα. «Με τα ΕΛΠΕ έχουμε μια πολύ ικανή συνεργασία, η Edison έχει εμπειρία στην Αδριατική, όλα αυτά είναι πολύτιμα για το μέλλον», επεσήμανε.

Αναφορικά με την Κρήτη, ο κ. Clement σημείωσε ότι «πολύ σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις για τα οικόπεδα αυτά. Ελπίζουμε ότι και εκεί θα έχουμε επιτυχία».

Αναφερόμενος στις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι η Total δραστηριοποιείται στην περιοχή (Ιταλία, Βουλγαρία, Λίβανος) και τόνισε ότι τα κοιτάσματα της Αιγύπτου (Ζορ) δείχνει ότι αυτή η προοπτική μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. 

ΕΛΠΕ: Συζητάμε το αν θα υποβάλουμε πρόταση για την Κρήτη

Στις προσφορές για τις δυο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης αναφέρθηκε και ο κ. Γιάννης Γρηγορίου,  Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ. Όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή συζητούμε με εταιρείες για να δούμε αν θα υποβληθεί πρόταση μέχρι τις 5 Μαρτίου».

Αναφερόμενος στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο κ. Γρηγορίου σημείωσε ότι «στρατηγική μας είναι να μην προχωρήσουμε μόνοι μας αλλά σε κοινοπραξία με πετρελαϊκές όπως είναι η Total, η Exxon Mobil. Αυτό δεν είναι εύκολο καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγή παρά μόνο στον Πρίνο. Οι εταιρείες πρέπει να πεισθούν ότι τα νούμερα δίνουν καλό αποτέλεσμα και να έρθουν στην Ελλάδα».

Ο κ.Γρηγορίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις καλές προοπτικές που παρουσιάζει το δυναμικό της χώρας αλλά και στο ευνοϊκό φορολογικό σύστημα όπου επικαλούμενος στοιχεία της ΙHS PEPS επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι 7η ανάμεσα σε 30 χώρες.

Όπως είναι γνωστό ο διαγωνισμός για τις περιοχής της Κρήτης προκηρύχθηκε μετά το ενδιαφέρον που εξέφρασε η κοινοπραξία Exxon Mobil-Total-ΕΛΠΕ.

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο