Ως 6 μισθούς θα παίρνουν οι εργαζόμενοι εταιρειών που πτώχευσαν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προτεραιότητα στην καταβολή οφειλόμενων δεδουλευμένων μισθών των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης επιχειρήσεων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή χθες Τρίτη.

Αμέσως μόλις ισχύσει ο νόμος, αναμένεται να «απελευθερωθούν» από το καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας στην οποία βρίσκονται περισσότεροι από 1 εκατ. εργαζόμενοι, των οποίων οι επιχειρήσεις που εργάζονταν έκλεισαν και τους οφείλονται μισθοί πολλών μηνών.

Βάσει του άρθρου αυτού, δίνεται υπερπρονόμιο στους εργαζόμενους να εισπράττουν πρώτοι από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένης επιχείρησης.

Απαιτήσεις, οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως 6 μηνών, ικανοποιούνται προνομιακά και πριν από κάθε άλλη απαίτηση.

Έτσι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εισπράττουν κατά απόλυτη προτεραιότητα μέχρι 6 οφειλόμενα μηνιάτικα με ανώτατο πλαφόν τα 9.669 ευρώ. Μέχρι τώρα την πρώτη θέση στην είσπραξη από το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού είχαν οι τράπεζες και το δημόσιο, ενώ οι εργαζόμενοι ήταν τελευταίοι στη λίστα αποζημίωσης. 

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, «όσες από τις ρυθμιζόμενες απαιτήσεις προκύψουν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού, και εφόσον αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως έξι μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας και έως του ποσού που ισούται ανά μήνα οφειλόμενου μισθού και ανά εργαζόμενο με το νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των 25 ετών επί 275%, ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση (υπερ-προνόμιο) και μετά την αφαίρεση των εξόδων της εκτέλεσης».

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024 appeared first on .

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο