Τα καρτέλ θα αποζημιώνουν τους πολίτες που βλάπτουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποζημιώσεις σε πολίτες ή επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πρακτικές των καρτέλ προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 2014/104/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο της χώρας.

To σχετικό νομοσχέδιο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η ηγεσία του υπουργείου καλεί τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τις προτάσεις του με σκοπό την βελτίωση των διατάξεων του .Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα.

Ειδικότερα όπως αναφέρει στις διατάξεις του το νομοσχέδιο «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει υποστεί ζημιά λόγω παράβασης των κανόνων του δικαίου ανταγωνισμού μπορεί να απαιτήσει και να επιτύχει πλήρη αποζημίωση για την εν λόγω ζημία». Δηλαδή, η επιχείρηση που παραβιάζει υπαίτια τον ανταγωνισμό οφείλει να αποκαταστήσει πλήρως την πραγματική και μόνον ζημία του ζημιωθέντος, είτε αυτή είναι θετική είτε αποθετική. Σωρευτικά με την χρηματική αποζημίωση ο παραβάτης θα οφείλει τόκο για το χρονικό διάστημα από την πρόκληση της ζημίας έως την καταβολή της αποζημίωσης.

Επιπλέον θα τεκμαίρεται μαχητά ότι οι παραβάσεις από οριζόντιες συμπράξεις (καρτέλ) προκαλούν ζημία ωστόσο το ύψος της ζημίας θα πρέπει να το αποδεικνύει ο ζημιωθείς. Ιδιαίτερη βαρύτητα πάντως θα έχουν στην όλη διαδικασία και οι τελεσίδικες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλων ανάλογων Αρχών οι οποίες διαπιστώνουν παραβάσεις του ανταγωνισμού . Μάλιστα θα είναι δεσμευτικές για τα δικαστήρια. Όμως αν και εντός της χώρας οι αποφάσεις αυτές θα είναι δεσμευτικές δεν θα ισχύει το ίδιο και εκτός της χώρας ωστόσο θα μπορεί ο ζημιωθείς να τις χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικό στοιχεία ενώπιον του δικαστηρίου.

Τα δικαστήρια θα έχουν την αρμοδιότητα να εκτιμήσουν το ύψος της ζημίας που έχει υποστεί ο καταγγέλων βάσει των αποδεικτικών στοιχείων το βάρος των οποίων θα φέρει ο ίδιος. Ωστόσο θα μπορεί να κάνει χρήση και στοιχείων του φακέλου που θα έχει στη διάθεση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή κάποια άλλη αρχή εφόσον ο ζημιωθείς δεν είναι σε θέση ο ίδιος να προσκομίσει στοιχεία για την υπόθεση του.

Αρμόδιο για την εκδίκαση αυτών των διάφορων θα είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών στο οποίο θα συσταθεί ειδικό τμήμα ενώ ανάλογο τμήμα θα συσταθεί και στο Εφετείο το οποίο εκδικάζει τις εφέσεις.

insider.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας ο Βασίλης Μητρόπουλος

Ορκίστηκε ενώπιον της Δημάρχου Οιχαλίας Γιώτας Γεωργακοπούλου, ο δημοτικός...

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο που συνδέει το χωριό Τουρκολέκα με τα Καλύβια του Δήμου Οιχαλίας

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου...

Μονεμβασία: Φωτιά στον Άγιο Στέφανο

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στον Άγιο Στέφανο,...

νοῦς – TEDxKlonatzidika 2024

Η δύναμη του νου στην πλαισίωση (διαμόρφωση) του κόσμου:   Ένα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο