“Ε.Μ.ΠΑ.” αλλιώς… πρόστιμο ή λουκέτο για χιλιάδες επιχειρήσεις!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί ολόκληρη η αγορά αυτοκινήτου εξαιτίας του «Ε.Μ.ΠΑ.» που σημαίνει Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (αποβλήτων) το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 και οι επιχειρήσεις που «ρυπαίνουν» θα έπρεπε να έχουν εγγραφεί στο συγκεκριμένο μητρώο μέχρι τις 31/12/2016!

Μάλιστα αν κάποιος επιχειρηματίας δεν εγγραφεί στο Ε.Μ.ΠΑ κινδυνεύει με πρόστιμο έως 1 εκατ. ευρώ, προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας και βέβαια με… λουκέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (Ε.Μ.ΠΑ) είναι οι σχεδόν όλες οι εταιρείες του κλάδου αυτοκινήτου που έχουν να κάνουν με εμπορία αυτοκινήτων (καινούριων ή μεταχειρισμένων), εμπορίες λιπαντικών, μπαταριών, συνεργεία, κ.ά. που ουσιαστικά «ρυπαίνουν»…

Ωστόσο σε περίπτωση που δεν εγγραφούν στο Ε.Μ.ΠΑ πέραν των υπέρογκων προστίμων κινδυνεύουν να μείνουν και από εμπορεύματα καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Enikonomia.gr δεν θα μπορούν να εκτελωνίσουν τα προϊόντα τους (αυτοκίνητα, μπαταρίες, ελαστικά, λιπαντικά, κ.ά.) αν δεν έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (Ε.Μ.ΠΑ).

Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 9 Αυγούστου 2016 με αριθμό 2454 (πιέστε εδώ για να διαβάσετε την απόφαση) ορίζει ξεκάθαρα ποιοι θα… «πληρώσουν» το μάρμαρο.

Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη από τον κλάδο της ανακύκλωσης στο Προεδρικό Διάταγμα 116/2004 στο άρθρο 2 ο «παραγωγός» ορίζεται ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας του οχήματος των ανταλλακτικών του και του καταλυτικού μετατροπέα.

Τώρα αν το όχημα έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα αν έχει καταβληθεί το Τέλος του ΟΤΚΖ στη χώρα που πρωτοκυκλοφόρησε το αυτοκίνητο ή το εργοστάσιο ή ο εισαγωγέας του άλλου κράτους-μέλους έχει ήδη καταβάλει το κόστος ανακύκλωσης.

Από την άλλη μεριά στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο Enikonomia.gr πως σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 116 (πιέστε εδώ για να διαβάσετε το Προεδρικό Διάταγμα) της 5ης Μαρτίου 2004 που δημοσιεύθηκε στο υπαριθμόν 81 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης αναφέρεται στο άρθρο 5 ξεκάθαρα πως οι «Παραγωγοί οχημάτων είναι υπεύθυνοι» και οι έμποροι δεν αναφέρονται πουθενά! Αλλά στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται σε αντίθεση με την υπόλοιπη ΕΕ…

Επίσης τονίζουν με έμφαση πως εδώ και πολλά χρόνια οι εταιρείες ανακύκλωσης αυτοκινήτων παραλαμβάνουν «Δωρεάν» αυτοκίνητα που προήλθαν από το μέτρο της απόσυρσης τα οποία «μετατράπηκαν» σε μεταχειρισμένα ανταλλακτικά που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής και τώρα που δεν υπάρχει πλέον το μέτρο της απόσυρσης αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να έχουν έσοδα από τα Οχήματα Τέλους Ζωής.

Το κόστος εγγραφής στο Ε.Μ.ΠΑ είναι δωρεάν αλλά όπως φαίνεται στη συνέχεια αποδεικνύεται πως υπάρχει κόστος που κάποιοι θεωρούν ότι είναι αμελητέο και κάποιοι άλλοι υπέρογκο.

Στην περίπτωση των αυτοκινήτων το κόστος της ετήσια συνδρομής στην ΕΔΟΕ για τους εμπόρους εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανέρχεται σε 200 ευρώ ή 16,66 ευρώ το μήνα αλλά όπως φαίνεται κανένας έμπορος δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να συμμετέχει σε ένα σύστημα που έχουν ιδρύσει οι εισαγωγείς αυτοκινήτων που είναι και υπεύθυνες εταιρείες για τα εργοστάσια που εκπροσωπούν στην Ελλάδα.

Ωστόσο από την μεριά τους οι εισαγωγικές εταιρείες επικαλούνται τη νομοθεσία που ορίζει ότι «ρυπαίνουν» οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αλλά και οι εισαγωγικές εταιρείες (όσο στον οποίο περιλαμβάνονται και οι μεμονωνομένες εμπορίες εισαγόμενων μεταχειρισμένων).

Οι έμποροι από την μεριά τους εκτιμούν πως το ειδικό Τέλος ΟΤΚΖ σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να καταβάλλεται από τον παραγωγό του αυτοκινήτου (εργοστάσιο) ή τον εισαγωγέα που τον εκπροσωπεί σε κάθε χώρα και όχι από τον έμπορο που το εισάγει ως μεταχειρισμένο. Άλλωστε κανείς δεν γνωρίζει αν το μεταχειρισμένο όχημα που έχει εισαχθεί στην Ελλάδα θα ανακυκλωθεί εντός των συνόρων και δεν θα επανεξαχθεί.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024 appeared first on .

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο