Αγροτοκτηνοτροφικός Συλλόγος Αρκαδίας: Στόχος της κυβέρνησης η ολοκληρωτική καταστροφή μας

Αφού διαλύθηκαν τα μπλόκα το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε εγκύκλιο σχετικά με τις ήδη κουτσουρεμένες επιστροφές ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου. Η οποία συνοψίζεται στην εξής φράση: ουδείς πληρώνεται αν έχει έστω και μισό ευρώ οφειλή, ακόμα και χωρίς να είναι αυτή ληξιπρόθεσμη.

Οι καλόπιστοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι τώρα ήρθε η ώρα των επιστροφών άρα τώρα έπρεπε να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών την εγκύκλιο. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια που χαλάει τη... σούπα. Η εγκύκλιος «πατάει» πάνω σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο του 2015!
Τι λέει επί της ουσίας η γνωμοδότηση και η εγκύκλιος; Πως ούτε οι επιστροφές ΕΦΚ θα πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από το καθεστώς των συμψηφισμών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι Εφορίες και τα Τελωνεία θα συμψηφίζουν τα ποσά των οφειλόμενων επιστροφών με ληξιπρόθεσμα ή μη ληξιπρόθεσμα χρέη των δικαιούχων προς το Δημόσιο. Στη συνέχεια, αν μετά τους συμψηφισμούς αυτούς απομένουν ποσά προς επιστροφή, αυτά θα συμψηφίζονται άμεσα με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων προς τον ΟΓΑ ή προς άλλα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα μιλάμε για προκαταβολή των ετησίων Εισφορών στα ταμεία. Αν μετά τους συμψηφισμούς αυτούς απομένει κάποιο υπόλοιπο, τότε αυτό θα εκταμιεύεται και θα καταβάλλεται στους δικαιούχους!
Την ίδια ώρα χιλιάδες αγρότες περιμένουν να πάρουν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Στον ΕΛΓΑ τους λένε ότι πρώτα πρέπει να έχουν πληρώσει την εισφορά τους και μετά από άγνωστο διάστημα θα πληρωθούν. Για να το πούμε απλά εάν κάποιος έχει να πάρει 10000€ αποζημίωση και η εισφορά του είναι 1000€ δεν τα συμψηφίζουν έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά από την πλευρά της κυβέρνησης. Και όλα αυτά έρχονται σήμερα που οι μικρομεσαίοι αγρότες ψάχνουν τρόπους να καλλιεργήσουν για την νέα χρόνια με την στρόφιγγα των πιστώσεων κλειστή. Και να μην ξεχνάμε τις επιδοτήσεις που δεν έχουν μπει μέχρι σήμερα στο σύνολο τους και ας κοβόταν ο κύριος Αποστόλου ότι θα έχουν μπει όλα μέχρι τέλος Φλεβάρη. Οι αγρότες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι στρώνουν το χαλί με την κάρτα του αγρότη, την συμβολαιακή γεωργία και αλλά σχετικά μέτρα για το "καλό μας" να ξεκληριστούμε μια ώρα γρηγορότερα. Θα πληρωνόμαστε μόνο με ότι έχει μείνει μετά το πέρασμα των εσόδων μας από την τράπεζα και μάλιστα θα πληρώνουμε τα πάντα προκαταβολικά.
Αυτή την πολιτική που στοχεύει στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς την ανατρέπεις δεν προσπαθείς να την διόρθωσης. Δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης που πρέπει να βάλεις πλάτη για να σωθεί η πατρίδα όπως είπε ο κύριος Τσίπρας αλλά μια καλοσχεδιασμένη και πετυχημένη πολιτική για το ξεκλήρισμα μας. Η οργάνωση μας σε συλλόγους που αντιμάχονται αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος για εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες. Η συμμαχία μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να αναχαιτίσει την επίθεση που δεχόμαστε και να φέρει αποτελέσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 12:36

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia