Συλλογή υπογραφών για την απαγόρευση του Roundup απο την Greenpeace, ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό από τον Γ. Δημαρά

Mε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Γ. Δημαράς ρωτά αν προτίθεται να προχωρήσει στην απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης του RoundUP της Monsanto και των φυτοφαρμάκων που περιέχουν glyphosate, ουσία που θεωρείται καρκινογόνος.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση:

Στις 16 Ιουνίου η Γαλλίδα Υπουργός Οικολογίας Ségolène Royal εξήγγειλε ότι προτίθεται να απαγορεύσει την ελεύθερη διάθεση στα καταστήματα των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν τη δραστική ουσία glyphosate, όπως το γνωστό RoundUP της αμερικάνικης εταιρείας βιοτεχνολογίας Monsanto, από την 1 Ιανουαρίου του 2016.

Σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Πάρη Μουτσινά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 28.9.2012 για το αν σκοπεύει να προχωρήσει στην απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου Roundup το αρμόδιο υπουργείο είχε απαντήσει ότι η ουσία glyphosate έχει εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ, με την Οδηγία 2001/99/ΕΕ και την καταχώρηση στο παράρτημα 1 της Οδηγίας 91/414 «σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά», ενώ με την Οδηγία 2010/77/ΕΚ δόθηκε παράταση στην ημερομηνία λήξης της καταχώρησης.

Όμως η δραστική ουσία glyphosate θεωρείται καρκινογόνος από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εξάλλου πολλές έρευνες συνδέουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία με πληθώρα ασθένειες όπως την πρόκληση καρκίνου, γενετικών ανωμαλιών και της νόσου του Πάρκινσον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γύρω από τον καθηγητή Andrés Carrasco, (διευθυντή του Εργαστηρίου Μοριακής Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας της Αργεντινής.) η ουσία glyphosate προκάλεσε δυσπλασίες σε πειραματόζωα έμβρυα βατράχων και κοτόπουλα σε δόσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται σε γεωργικούς ψεκασμούς.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους 22 φορείς και κινήματα πολιτών με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της Monsanto κάλεσαν την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης του προϊόντος στη γεωργία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προχωρήσει στην απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης του RoundUP και των φυτοφαρμάκων που περιέχουν glyphosate;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Δημαράς

Η καμπάνια της Greenpeace

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το glyphosate, ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, είναι "πιθανώς καρκινογόνο".

Η Monsanto αγωνίζεται με κάθε τρόπο για να δυσφημίσει αυτή την ανακοίνωση και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου για να μας βρει και πάλι απέναντί της.

Στείλε τώρα email στον αρμόδιο υπουργό κ. Αποστόλου να απαγορευθεί η χρήση του Roundup στην Ελλάδα. Μπορείτε να υπογράψετε εδώ.

Αξιότιμε κύριε Αποστόλου,

Πρόσφατα, μία ομάδα επιστημόνων που συγκλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι το glyphosate, ενεργό συστατικό στο πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, το Roundup της Monsanto, είναι "πιθανώς καρκινογόνο". Αυτή η νέα επιστημονική διαπίστωση καθιστά απαραίτητο να αναλάβετε άμεσα μέτρα προφύλαξης της υγείας μας και του περιβάλλοντος. Η επ’ αόριστον αναμονή μέχρι την επαναξιολόγηση της σύνδεσης του glyphosate με την πρόκληση καρκίνου δυσχεραίνει την υγεία μας.

Σας καλούμε στη βάση της αρχής της προφύλαξης, να ενεργοποιήσετε ταχύτατα τον απαραίτητο μηχανισμό απαγόρευσης του glyphosate άμεσα στη χώρα μας σε χρήσεις προς το ευρύ κοινό, είτε άμεσα είτε μέσω της τροφής του. Η απαγόρευση αυτή πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την επαναξιολόγηση του glyphosate. Ταυτόχρονα, σας καλούμε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εφαρμοστεί και εκεί η άμεση απαγόρευση του glyphosate.

Το όραμά μας είναι ένας κόσμος χωρίς χημικά φυτοφάρμακα, όπου η αγροτική παραγωγή θα βασίζεται σε ήπιες μεθόδους που θα προστατεύουν τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Σας καλούμε να επεξεργαστείτε και να προωθήσετε για την Ελλάδα ένα αγροτικό μοντέλο βασισμένο σε πρακτικές βιώσιμης γεωργίας που θα εξασφαλίζουν υγιή τροφή για όλους, σήμερα και στο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 18:27

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

logofootermedia