Φορολογία με συντελεστή 26% και κατάργηση επιστοφής του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες ζητάνε από την κυβέρνηση οι δανειστές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τους αγρότες περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι θα πρέπει να φορολογούνται οι αγρότες όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% (13% είναι σήμερα). 

Επίσης προβλέπεται η κατάργηση των επιστροφών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Ακόμη ζητούν την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις (σήμερα είναι 27,5% για τους επαγγελματίες αγρότες και στο 13,75% για τους νεοεισερχόμενους αγρότες). Ουσιαστικά οι δανειστές δεν αναγνωρίζουν καμία διαφορά μεταξύ του αγροτικού επαγγέλματος και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το σχέδιο των δανειστών προβλέπει τα εξής:

1. Δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 23%) για πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Με τον χαμηλό συντελεστή θα φορολογηθούν μόνο τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία. Στην πρόταση περιλαμβάνονται κατάργηση μειώσεων στα νησιά, καθώς και περιορισμός του αριθμού των εξαιρέσεων που υφίστανται αυτή τη στιγμή όσον αφορά τον ΦΠΑ, με έμφαση στην κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες (ειδικό καθεστώς).

2. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα κέρδη του 2015. Επίσης προτείνεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις (55% είναι σήμερα).

3. Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τους αγρότες. Να φορολογούνται οι αγρότες όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιπλέον, ζητάνε να καταργηθούν οι πρόσφατες διατάξεις που αφήνουν αφορολόγητες τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις (κάτω των 12.000 ευρώ).

4. Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο.

5. Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.

6. Διατήρηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, ακόμα και αν αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες. Εφόσον χρησιμοποιηθούν οι νέες αξίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μειωθεί το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος (μπαίνουν όλες οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτικές αποθήκες).

7. Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση – προς τα κάτω των ακατάσχετων ορίων 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

8. Να εξαιρούνται από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, να καθοριστεί όριο οφειλών για ένταξη στη ρύθμιση και αναθεώρηση του τόκου που βαρύνει τις ρυθμισμένες δόσεις στα επίπεδα της αγοράς.

9. Να αυξηθεί στα 25.000 ευρώ η εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ

10. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου 26% για τις τριγωνικές συναλλαγές.

11. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.

12. Απλοποίηση έως τον Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).

13. Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

 

Πηγή: Αγρότυπος

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

Εταιρία αναζητά ηλεκτρολόγο ή ηλεκτρονικό

Η εταιρία Melissinos Security αναζητά ηλεκτρολόγο ή ηλεκτρονικό για εγκατάσταση...

Ο ΕΟΣ Τρίπολης διοργανώνει και φέτος, την καθιερωμένη πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου

Η διαδρομή ξεκινάει στο μουσείο υδροκίνησης της Δημητσάνας, περνάει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο