Μαρινόπουλος: Διάσωση με «κούρεμα» – Κλειδώνει το «deal» με Σκλαβενίτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πράσινο φως στο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος αναμένεται να δοθεί σήμερα από τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική.

Οι δυο τράπεζες φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν διαφορετικό μοντέλο έγκρισης. Συγκεκριμένα το σχέδιο θα περάσει από την Επιτροπή Εγκρίσεων και στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στα διοικητικά συμβούλια.

Μάλιστα χθες το απόγευμα η πρόοδος του σχεδίου για τη Μαρινόπουλος συζητήθηκε σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών και κυβερνητικών στελεχών.

Αν δοθούν σήμερα οι εγκρίσεις από την Εθνική και την Πειραιώς, εκτός απροόπτου αύριο Παρασκευή θα υπογραφεί το «ΜοU» με την Σκλαβενίτης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της Αlpha Βank ενέκρινε χθες το σχέδιο, ενώ το ΔΣ της Eurobank το έχει εγκρίνει προ ημερών.

Τι προβλέπει το σχέδιο διάσωσης

Το σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης προβλέπει χρηματοδότηση περί το μισό δισ. ευρώ και με γενναίο κούρεμα σε υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1,820 δισ. και στρατηγικό επενδυτή τη Σκλαβενίτης

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία που θα ελέγχεται 100% από τη Σκλαβενίτης. Η νέα εταιρία θα πάρει δάνειο 360 εκατ. με επιτόκιο 1,5% ενώ η Σκλαβενίτης θα πρέπει να βάλει νέα κεφάλαια περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η οικογένεια Μαρινόπουλου θα εισφέρει περίπου 10 εκατ. που εξασφαλίζουν την ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει διαφορετικές «ταχύτητες» για την εξόφληση των προμηθευτών.

Η συμφωνία προβλέπει ‘‘κούρεμα’’ κατά 50% στις απαιτήσεις προμηθευτών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα αποπληρωθούν στο ακέραιο. Πιο συγκεκριμένα οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που προμήθευαν τη Μαρινόπουλος θα εξοφληθούν πλήρως, ενώ για τους μεγαλύτερους προμηθευτές το κούρεμα θα φτάσει το 50%.

Στο ακέραιο θα αποπληρωθούν επίσης το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι απαιτήσεις των οποίων είναι 49,1 και 51,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι τράπεζες διατηρούν έναντι του χαμηλότοκου δανείου που χορηγούν δικαίωμα να αποκτήσουν το 25% της νέας εταιρίας, όπως και δικαίωμα είσπραξης μερισμάτων.

aftodioikisi.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο