Η κακή διατροφή παράγοντας σε έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία από 130 χώρες του πλανήτη αποδεικνύει με αριθμούς αυτό που όλοι γνωρίζουμε: ότι η κακή διατροφή «κοστίζει» στην υγεία.

Αν και το μέσο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αυξάνεται, τα επιπλέον χρόνια ζωής δεν συνοδεύονται από καλή υγεία. Εκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται ανθυγιεινά, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.

Η μελέτη Global Burden of Disease, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σχετικά με τις αιτίες θανάτου ανά τον κόσμο και η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, υπογραμμίζει ότι η κακή διατροφή εμπλέκεται στο 20% όλων των θανάτων.

Μια διατροφή φτωχή σε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ιχθυέλαια αλλά πλούσια σε αλάτι είναι αυτή που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet.

Από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου που ανέδειξε η μελέτη σε σχέση με τον πρόωρο θάνατο, άλλοι αφορούν τη μεταβολική υγεία (π.χ. υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), άλλοι περιβαλλοντικές παραμέτρους (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση) και άλλοι τον τρόπο ζωής. Από τους τελευταίους, στην πρώτη θέση βρέθηκε η διατροφή, ακολουθούμενη από το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, τον υποσιτισμό, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τη μη ασφαλή σεξουαλική επαφή. 

onmed.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο