Οι σιωπηλές αρχαιότητες της Ερμιονίδας “μίλησαν” μέσα απο τις ζωντανές παρουσιάσεις αξιόλογων αρχαιολόγων

Ο Δήμος Ερμιονίδας με τη συνεργασία καθηγητών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα (ΗΠΑ), του Πανεπιστημίου Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με αρχαιολόγους της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, με την συνεπικουρία της Δημοτικής Κοινότητας Πόρτο Χελίου, της Τοπικής Κοινότητας Κοιλάδας καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων «Φάρος» και «Φράγχθι» οργάνωσε Θερινό Σχολείο Τοπικής Ιστορίας.

Ο Δήμος Ερμιονίδας μέσω του Θερινού Σχολείου κατάφερε επιτυχώς να κτίσει συνεργασίες μεταξύ των τριών προαναφερομένων Πανεπιστημίων, των δύο προαναφερομένων Εφοριών Αρχαιοτήτων καθώς και της τοπικής κοινωνίας.

Στόχος του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας, που ξεκίνησε τις εργασίες του φέτος είναι να γίνει θεσμός και να επιτύχει, μέσα από την γνωστική προσέγγιση του παρελθόντος, οι κάτοικοι της επαρχίας μας να συνειδητοποιήσουν την ταυτότητά τους στο χώρο και στο χρόνο.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ

Την Παρασκευή 7-8-2015 στο κτήριο Μίληση στο Πόρτο Χέλι, ο καθηγητής κ. Bradley Ault του Πανεπιστημίου Μπάφαλο της Ν. Υόρκης, παρουσίασε την πόλη των Αλιέων. Συγκεκριμένα παρουσίασε το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης με τα τείχη της και τους πύργους της καθώς και την άρτια σχεδιασμένη ρυμοτομία της.
Αναφέρθηκε ακόμα στο βιομηχανικό συγκρότημα της πόλης των Αλιέων, το νομισματοκοπείο, τον τρόπο οργάνωσης των οικιών και τα υλικά κατασκευής τους καθώς και την οικονομική οργάνωση και την κοινωνική ζωή της πόλης. Τη διερμηνεία έκανε η καθηγήτρια Αγγλικών κα. Μαρία Λιώση.

therscoleio1

 

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής απένειμε στον κ. Bradley Ault τιμητική πλακέτα για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Ερμιονίδας.

Επίσης ο Δήμαρχος Ερμιονίδας απένειμε πλακέτα τιμητικής διάκρισης στον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Άδωνη Κύρου για την πολυεπίπεδη προσφορά του στην αρχαιολογική έρευνα της περιοχής.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία έντεχνης μουσικής από ορχήστρα, που αποτελείτο από τα παρακάτω μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας. Καλλιρρόη Καμιζή και Κυριάκο Λαλούση στο κλαρινέτο και Αναστάσιο Φουέντες στο πιάνο, υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης κ. Τάκη Μανιάτη.

Την Κυριακή 9-8-2015 ο καθηγητής κ. Bradley Ault πραγματοποίησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Αλιέων. Εβδομήντα και πλέον άτομα παρακολούθησαν την ενδελεχή και παραστατική παρουσίαση του κ. Ault. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο καθηγητής έδειξε δωμάτιο των αρχαίων οικιών όπου συλλέγονταν τα οργανικά απόβλητα, για να γίνουν στη συνέχεια λίπασμα.

therscoleio2

 

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΡΑΓΧΘΙ

1.Το Σάββατο 8-8-2015 στην Ιχθυόσκαλα της Κοιλάδας απέναντι από το φωτισμένο Σπήλαιο Φράγχθι συνεχίστηκαν οι εργασίες του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας.

Κεντρική ομιλήτρια η Δρ. Katherine Perles, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιντιάνα και του Πανεπιστημίου «Παρίσι 10», με διεθνή αναγνώριση για την ακαδημαϊκή της καριέρα. Η καθηγήτρια έκανε σφαιρική παρουσίαση του μνημειώδους Σπηλαίου και της θέσης «Παραλία» από το 37.000 – 3.000 π.Χ. Έδωσε έμφαση στο μόνιμο οικισμό του Σπηλαίου αλλά και στην μεταβαλλόμενη κατά εποχές σημασία του μέσα από τη διαχρονική του προσέγγιση με τρόπο αξιόπιστο και ολοκληρωμένο.

Οι αρχαιολόγοι κα. Δέσποινα Κουτσούμα, της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η κα. Ευαγγελία Παππή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και η κα. Στέλλα Κατσαρού της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, απέδωσαν στα Ελληνικά την ομιλία της κυρίας Perles και συνετέλεσαν στην εύληπτη από το κοινό κατανόησή της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Δρ. Karen Vitelli, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιντιάνα και ο Δρ. Julien Beck του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Οι παραπάνω αρχαιολόγοι έχουν διεξάγει ανασκαφές στο Σπήλαιο Φράγχθι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκανε σύντομη παρέμβαση και ο κ. Άδωνης Κύρου, ιχνηλάτης της αρχαιολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού».

Μετά τις ομιλίες τέθηκαν ερωτήσεις από το κοινό που απαντήθηκαν από τους αρχαιολόγους.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής απένειμε στον κ. Julien Beck τιμητική πλακέτα για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Ερμιονίδας.

therscoleio3

Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας θα συνεχισθούν στις 16 και 17 Αυγούστου 2015 με την πρωτότυπη υποθαλάσσια ξενάγηση της πρωτοελλαδικής βυθισμένης πόλης στον κόλπο του «Λαμπαγιαννά».

Ο Δήμος Ερμιονίδας ευχαριστεί τους συμμετέχοντες Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους, την καθηγήτρια των Αγγλικών κα. Μαρία Λιώση , καθώς και τους θεσμικούς φορείς την Πρόεδρο Ν.Π.Κ.Π.Α. Πολιτισμού και Παιδείας κα. Κυριακή Μήτσου, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πόρτο Χελίου κ. Μανώλη Τριγκάκη, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κοιλάδας κ. Πάνο Φλωρή, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους «Φάρος» Πόρτο Χελίου και «Φράγχθι» Κοιλάδας και τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης για τη συμμετοχή τους και συνεισφορά στην άρτια οργάνωση των εργασιών του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας.

Την ιδέα της οργάνωσης αλλά και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων για τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου είχε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράκης.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο