ΑρχικήΑΡΚΑΔΙΑΔήμος ΤρίποληςΞεκίνησαν τα πρόστιμα για τον αντικαπνιστικό νόμο στην Τρίπολη.

Ξεκίνησαν τα πρόστιμα για τον αντικαπνιστικό νόμο στην Τρίπολη.

Τα πρόστιμα έπεσαν βροχή σε καφετέριες στην Τρίπολη. Με τους ελέγχους να βρίσκουν αρκετούς καπνιστές μέσα σε κλειστούς χώρους 

Άρχισε να τηρείται αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών της χρήσης προϊόντων καπνού. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο για την ενημέρωση των εμπλεκομένων στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για το κάπνισμα και τις επιμέρους πτυχές της, υπενθυμίζοντας τα βαριά πρόστιμα για όσους δεν τηρήσουν τους κανονισμούς.

Μεταξύ άλλων:

-Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

-Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ. -Πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ επιβάλλεται σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας.

-Στην τέταρτη υποτροπή επιβάλλεται προσωρινή ανάκληση αδείας λειτουργίας καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή η άδεια ανακαλείται οριστικά.

-Πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ επιβάλλεται σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους.

-Σε περίπτωση παράβασης της απαγόρευσης καπνίσματος στα οχήματα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι (κάτω των 12 ετών) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός.

-Το πρόστιμο διπλασιάζεται αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

-Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο