Τελευταία μέρα σήμερα του 4ήμερου αφιερώματος στο Νίκο Γκάτσο!

Οι λάτρες της Κλασικής μουσικής και των μελοποιημένων στίχων, του Τριπολίτη ποιητή, Νίκου Γκάτσου, απόψε, θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν το 54ο Κοντσέρτο της Χορωδίας Τρίπολης, που, θα λάβει χώρα στο “Μαλλιαροπούλειο Θέατρο”, ώρα 7.15 το βράδυ.

 Όσοι θα επιδιώξουν να παρευρεθούν, θα σιγομουρμουρίσουν, από κοινού, τα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, με τις δύο καταξιωμένες καλλιτέχνιδες, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, τη Μαρία Παπαπετροπούλου στο Πιάνο και τη Θεοδώρα Μπάκα στο Τραγούδι.

Η αποψινή βραδιά, όπως και χθες, θ’ αποζημιώσει τους λάτρες της ποιοτικής Μουσικής και του Τραγουδιού, ενώ, η ευαισθησία του στίχου θα γαληνέψει καρδιές. Αδιάψευστος μάρτυρας τα Βιογραφικά των δύο Καλλιτέχνιδων:

Θεοδώρα Μπάκα

Η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα γεννήθηκε στη Λάρισα. Μελέτησε αρχικά τραγούδι με την Κίτσα Δαμασιώτη, και ολοκλήρωσε τις σπουδές της αποφοιτώντας από το τμήμα Όπερας και Μουσικής Δωματίου της Ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου (Γερμανία). Διακρίθηκε επίσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό τραγουδιού που διοργάνωσε η ΤΕΧΝΗ (2000) καθώς και στον διαγωνισμό της Handel Gesellschaft στο Göttingen της Γερμανίας (2001). Έχει συνεργαστεί με σημαντικά λυρικά θέατρα (Εθνική Λυρική Σκηνή Λισαβώνας, Arriaga (Μπιλμπάο), Ferrara, Theater an der Wien, Champs-Élysées, Περμ της Ρωσίας), και έχει εμφανιστεί σε μεγάλες διεθνείς μουσικές διοργανώσεις (Φεστιβάλ Αθηνών, Δημήτρια, Händel Festspiele, Bayreuth Barock, “Milano incontra la Grecia”, Boston Early Music Festival κ.α.), τραγουδώντας προκλασική μουσική, Lieder και έργα σύγχρονων δημιουργών. Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες: Κ.Ο.Α., Ορχήστρα Πατρών, Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Σ.Ο.Θ., Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Complesso Barocco (Alan Curtis), MusicAeterna (Θόδωρος Κουρεντζής) Latinitas Nostra (Μάρκελλος Χρυσικόπουλος), Ex Silentio, Erato Ensemble, Atalante, Fretwork κ.α. Εξίσου δραστήρια στον χώρο της ελληνικής μουσικής, έχει συνεργαστεί με πολλούς σύγχρονους έλληνες συνθέτες (Κουρουπό, Ζερβό, Γυφτάκη, Κούκο, Μαρκουλάκη, Κυπουργό), αλλά και με συνθέτες ή σχήματα έντεχνου τραγουδιού, όπως οι “Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω” και ο Ηλίας Ανδριόπουλος, του οποίου τραγούδια έχει επανειλημμένως ερμηνεύσει τα τελευταία χρόνια. Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο για την συμμετοχή της στην ηχογράφηση της όπερας του G. F. Handel Η Αριάδνη στην Κρήτη (MDG), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Συμμετείχε επίσης στην ηχογράφηση των έργων: Tolomeo e Alessandro του D. Scarlatti (ARCHIV) και Giove in Argo – Handel (VIRGIN Classics), υπό τη διεύθυνση του Alan Curtis. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει επιπλέον έργα για φωνή και κιθάρα (Duo Cancion), παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια (Myrtate), έργα του Μεσαίωνα (Nell Autunno di Bisanzio), θρήνους συνθετών της Ρώμης του 17ου αιώνα με το βρετανικό σύνολο Atalante (Reliquie di Roma, Destino Classics), καθώς και Το ημερολόγιο μιας γυναίκας με τους “Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω”.

Μαρία Παπαπετροπούλου

Η Μαρία Παπαπετροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τις Πόπη και Ναταλία Μιχαηλίδου στο “Αθήναιον” Ωδείο και το Ωδείο Σκαλκώτα αντίστοιχα. Πήρε το δίπλωμά της από το Ωδείο Σκαλκώτα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές της με τη Φρανσουάζ Τινά στην Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού και στο Εθνικό Ωδείο της Ορλεάνης, απ’ όπου αποφοίτησε αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Κατόπιν με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης με τον Ούλριχ Ραντεμάχερ, στην ειδικότητα συνοδείας λίντερ, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μaster of Arts) με άριστα. Παρακολούθησε σεμινάρια και τμήματα τελειοποίησης πιάνου, μουσικής δωματίου και συνοδείας λίντερ με τους Λέβ Βλασένκο, Γκίττυ Πίρνερ, Εντουάρντο Χούμπερτ και Μπρούνο Κανίνο. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ (Μέγαρο Μουσικής 1994) και σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Έχει συμπράξει επανειλημμένα, ως σολίστ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Φιλαρμονική του Ριαζάν στη Ρωσία και την Ορχήστρα Νέων του Μύνστερ στη Γερμανία όπου ηχογράφησε σε CD το κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ KV467. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία με το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θ. Αντωνίου και έχει εμφανιστεί στην Ελληνική και την Τουρκική τηλεόραση. Διδάσκει μάθημα συνοδείας και μουσικής δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο