ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: “Προτεραιότητα για την Αρκαδία τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο βουλευτής Αρκάδιας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Η. Παπαηλιού στην ομιλία του στα εγκαίνια της Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

Η μέχρι τώρα εικονική ανάπτυξη στηρίζονταν σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, που οδηγούσε σε κοινωνικές, περιφερειακές ανισότητες και στην απαξίωση της πολιτικής

Το νέο πρότυπο ανάπτυξης κινείται προς την κατεύθυνση της παραγωγής

Η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας αποτελεί σημαντικό θεσμό, που αποτυπώνει τις παραγωγικές δραστηριότητες και την πρόοδο της οικονομίας, καταγράφει τις προτεραιότητες, τις πρωτοβουλίες και τις προοπτικές των οικονομικών φορέων, προβάλλει τη δημιουργία και τα έργα παραγωγικών προσπαθειών, συνιστά βήμα συναλλαγών και εν τέλει αποδεικνύει το δυναμισμό της Τεγέας, της Αρκαδίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Η 46 η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία.

Η συστημική, οικονομική, πολιτική και κρίση αξιών, που ο τόπος και οι πολίτες εδώ και χρόνια, με άδικο τρόπο, βιώνουν, αποτυπώνει τα όρια και συνακόλουθα το τέλος ενός προτύπου εικονικής ανάπτυξης. Αυτή η πλασματική ανάπτυξη στηρίζονταν σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, που οδηγούσε σε κοινωνικές, περιφερειακές ανισότητες και στην απαξίωση της πολιτικής και του πολιτικού κόσμου.

Η κυβέρνηση, μετά τη θετική έκβαση της αξιολόγησης και την κατ΄ αρχήν συμφωνία για τη διευθέτηση του μ η βιώσιμου δημόσιου χρέους, επιχειρεί να δρομολογήσει αναπτυξιακές δράσεις, μέσω του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, που να αναθεωρούν το μέχρι σήμερα πρότυπο «ανάπτυξης» προς διαφορετική κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της παραγωγής.

Στην Τεγέα, στην Αρκαδία, στην Πελοπόννησο, πρέπει και μπορεί να αποτελέσουν προτεραιότητα η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων συνδυαστικά με τη μεταποίησή τους και την προσφορά αξιόπιστων αγροτουριστικών υπηρεσιών, προς δημιουργία υπεραξίας, και η οργάνωση της αποτελεσματικής διάθεσής τους

Επιπλέον δε, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και στις ειδικές μορφές τουρισμού, δεδομένων του φυσικού κάλλους, της παρθένας φύσης, της μυθολογίας, της ιστορίας, της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, που, σε συνδυασμό με το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούν τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Συγχρόνως η κυβέρνηση επιχειρεί να προσανατολίσει την οικονομία και την κοινωνία, με τρόπο ώστε η αναπτυξιακή δημιουργία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτική αξιοπιστία να αποτελέσουν τους πυλώνες κοινωνικής συνοχής και πραγματικής, κοινωνικά δίκαιης, ευημερίας.

Δυστυχώς όμως, η 46 η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας πραγματοποιείται μετά την πρόσφατη θεομηνία που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, στο ζωϊκό κεφάλαιο, στο πάγιο αγροτικό κεφάλαιο και στα έργα αγροτικής υποδομής της Τεγέας, και όχι μόνον. Η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε σε πρώτη φάση τελεσφόρα. Παρά ταύτα, χρειάζεται επιτάχυνση όλων εκείνων των ενεργειών και κινήσεων που θα οδηγήσουν στην ανακούφιση των πληγέντων, στην αποκατάσταση των ζημιών και εν τέλει στην επαναφορά της κανονικότητας. Κανονικότητα δεν σημαίνει απλώς επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερη κατάσταση. Σημαίνει σχεδιασμό της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωτογενής τομέας κατέχει δεσπόζουσα θέση, ώστε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην Τεγέα και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας να καταστούν πυλώνες ανάπτυξης.

Ευθύνη όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου είναι, συντονισμένα και αποτελεσματικά, να κινηθούν προς την κατεύθυνση δημιουργικής υπέρβασης της κρίσης και ρήξης με τα κακώς κείμενα του ήδη χρεοκοπημένου συστήματος.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής.

Η καθιέρωση, ως ημέρας έναρξης λειτουργίας της Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας, της γιορτής της Μεγαλόχαρης, παραπέμπει στο ισχυρό θρησκευτικό αίσθημα και στις ορθόδοξες θρησκευτικές παραδόσεις του λαού μας, ενώ η σύνδεσή της με αξιόλογα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα υποδηλώνει την επιδίωξη ενεργού συντήρησης και διάδοσης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου αλλά και τη σημαντική σύγχρονη λαϊκή δημιουργία.

Χωρίς αμφιβολία τα πράγματα δεν είναι εύκολα και απαιτούνται σχεδιασμός, συντονισμός ενεργειών και σκληρή προσπάθεια, ώστε να αναστραφεί η πορεία που οδήγησε στην κρίση.

Ελπίζουμε βάσιμα, να μετασχηματίσουμε το σχεδιασμό σε ζώσα πραγματικότητα.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο